2016. április 3.

Mary Nichols: A szökőkút


Sok-sok idővel ezelőtt kaptam ezt a könyvet, mert kedveltem az írónő előző regényeit. Nem voltak magasröptűek, de én mégis kedveltem őket. 
Nos.....
ez vagy nem annyira jó, mint az előző kettő volt, vagy én változtam, és már nem érdekelnek a kiszámítható, elnyomó pasikkal, megalázkodó nőkkel, csalásokkal, megcsalásokkal, hazugságokkal, kiabálásokkal és nagy csendekkel kapcsolatos történetek. Barbara elrontotta életét, és ezt röhejes volt olvasni. Még akkor is, ha a könyv a 20.század elején, azaz a második világháború után kezdődik. Azért röhejes, visszatérve a gondolatmenetre, mert a 17-18 éves lány, a bimbózó festőtehetség érzékelte, hogy elrontja az életét. Az olvasó pedig érzékelte, hogy ott a csónakban van valami rezgés....
George Kennett........ a férj, a minden, aki még magas rangú valaki is lesz. Magasan aztán magasról.
S közben a csónakos rezgés vissza-visszatér, s ez a mondat lehetne spoiler is, de higgyétek el, ez egy olyan könyv, aminél ez törvényszerűen bekövetkezik, nem spoilerként. 
S hogy ki rezeg Barbarával? Egy földönkívüli................olyan, aki nincs is.

A szökőkút címnek nem sok értelme van- szerintem, hiába ez az eredeti cím is. S Nichols stílusa sem változott: 300 oldalban eltelik rengeteg év úgy, hogy alig történik valami más, valami izgalmas..... Unatkoztam, alig vártam, hogy vége legyen, s ha belegondolok, hogy hosszú idő óta ezt olvastam csak, szomorkodom.

*ölelés*
*üdvök*
*vagyvalamimás*


Fülszöveg:
A festőtehetséggel megáldott egyetemista lány, Barbara fiatalon elveszíti az édesanyját, akinek a halálát sosem tudja teljesen feldolgozni. Épp a szemeszter végi szünidőt tölti barátaival, amikor rádöbben, hogy özvegy édesapja egy nála jóval fiatalabb nő mellett keresi a boldogságot. Mindenáron szabadulna a fojtogató légkörből, így kapóra jön neki George, a feltörekvő iparos házassági ajánlata. De vajon jól döntött, amikor igent mondott a frigyre? Erkölcsös-e elfogadnia férjétől az anyagi biztonságot, ha tisztában van azzal, hogy a férfi közben becstelenül érvényesül? Helyesen teszi-e, ha nem utasítja vissza a közeledését, holott tudja, hogy hites ura a testi élvezetek terén mással is meglehetősen bőkezű? És legfőképp: maradjon-e George mellett, ha a férfinak a házasság csupán eszköz céljai elérésében?
Barbara fuldoklik a magányban, gyermekei és a festészet jelentik számára az egyedüli menedéket. Hősiesen küzd a házasságáért, hogy elfojtsa a benne erősödő balsejtelmet: talán nem is élete nagy szerelméhez ment feleségül. Az őt emésztő kételyekre végül egy tragikus kimenetelű esemény adja meg a választ.

Mary Nichols (Az ékszer, Lány a tengerparton), a történelmi romantika mestere megindító történetében egy angliai család életét eleveníti meg az első világháborút követő évekből, ötvözve a romantikus lányregény és a keserű fejlődéstörténet jellemzőit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...