2015. április 7.

Cecelia Ahern: Amikor megismertelekCecelia Ahern nevét meghallva is felkapom a fejemet, s ha új megjelenésről olvasok, hallok, akkor azt előre beütemezem. Bevallom, hogy nem olvastam még minden itthon megjelent írását, s azt is, hogy nem voltam mindegyik történettel elégedett.

Nehéz ez a kérdés, hogy tetszik egy könyv vagy sem? Mit is figyelek rajta? Az összhatást? Elfogadom-e, ha a főszereplővel nem vagyok egy hullámhosszon? El tudok-e vonatkoztatni ezektől a lényeges momentumoktól?
Néha - olykor - talán - igen......

Jasmine Butlers, 33 éves egyedülálló, házbirtokos. Olyan nő, aki folyamatosan dolgozik, meg-sem-áll- típus, a szomszédait alig vagy nem ismeri. Édesanyja régen elhunyt, édesapja új családdal él, nővére külön él. Bár mindenkivel tartja a kapcsolatot, találkoznak is, mégis munkájára szán a legtöbb időt: vállalkozásokat indít be, futtat fel, majd eladja őket. Ebből él. Igen ám, de a jelenlegi cégében Larry, az üzlettárs kirúgatja őt, nehogy ezt is el tudja adni. nem tudom hogy működik ez, biztos jogos és meg lehet ezt tenni, a lényeg, hogy Jasmine, aki a nagypapája virága után kapta a nevét, egy éves "kertészszabadságát" tölti azaz eddig kapja a fizetését, de munkát nem vállalhat, nehogy a konkurencia magához csábítsa a friss infoival.

"- Nem akartam zavarni. Elfoglaltnak látszott. És szomorúnak.
- Nem vagyok szomorú!- csattanok fel.
- Hát persze, hogy nem. Hajnali négy órakor kertészkedik, én meg célba dobálok az utcai lámpákra. Abszolút rendben vagyunk mindketten, az tuti..."

Jasmine két hónap után szenvedni kezd, jó kis önismereti hónapok vannak mögötte és előtte. A szomszédok nyugdíjasok, egy kivétellel: Matt Marshall, a DJ, az éjszakai rádióműsor vezetője, a vitaindító,akit írek százezrei hallgatnak, nap mint nap részegen érkezik haza családjához, s akit Jasmine megvet. Hogy miért veti meg? Egy évekkel korábban hallott műsora és annak témája miatt.

Nem árulom el a témát, legyen elég annyi, hogy egy olyan terület a nő  életében ami nagyon fontos számára. Ami meghatározza perceit, napjait. S amit Matt, anno, nem jól látott, láttatott a műsoron keresztül. Kettejük kapcsolata érdekfeszítő, érdekes, megismételhetetlen lesz, sőt még néhány más szomszéddal is kapcsolatba kerül Jasmine.

Jasmine kiemelkedő időszakai, amelyek megváltoztatták az életét:
- az év, amikor megszületett,
- az év, amikor megtudta, hogy ő is meg fog halni,
- az év, amikor meghalt az anyukája,
s végül az év, amikor megismerte közelebbről Matt Marshallt.

Hogy miért fontos ez a nő számára? Hogy mi fog történni közük? Hogy telnek a kertészszabi mindennapjai, s arról sem, hogy vajon becsavarodik-e Jasmine a fene sok szabadidejébe vagy sem?

"Igen, neki mindig "ki volt találva" az élete. Csak az enyém nincs kitalálva... Igen, most hirtelen én vagyok az, akinek halvány gőze sincs róla, hogy  mitévő legyen, aki előtt nem nyílik meg semmiféle AJTÓ. Úgy mellbe vág a felismerés, mintha nekiszaladtam volna egy téglarakásnak. Alig kapok levegőt. Rádöbbenek, hogy ha most megkérdeznének, nem tudnám megmondani, mik az álmaim, a vágyaim, miben reménykedem, Ha arra kérnének, hogy készítsek tervet, azt sem tudnám, hol kezdjem. Teljesen elveszettnek érzem magam."

Most a könyv végeztével kicsit örülök, hogy vége van. Engem olykor felbosszantott a nő. A szenvedései, hogy semmi sem jó neki, hogy magára kell találnia, hogy segíteni kell neki ebben. Bár, a júniusi csoportos összejövetel még engem is megrázott...., rohantam volna el a város széléig!

De nem ítélkezem. Amikor elolvasok egy ilyen könyvet, ami gyökeresen ellentétes az én életemmel, s nem csak azért mert az Írország, itt pedig Magyarország van, mindig elgondolkozom, hogy miért szenved? 33 éves, elégedett volt a munkájával, most egy kis kényszerpihenőre van küldve. Használná ki, utazna el, de ő csak szenved. Nem ítélkezem, össze sem lehet hasonlítani a kettőt, semmilyen tekintetben. Inkább érdekes utazás volt részemről egy érdekes nő személyiségébe, ami kapcsán magamat is vizsgálhattam a magam több évével, a magam teljesen más családi kapcsolataival, hátterével.
Jasmine, a kertészszabi kezdeti nehézségei után, az új kertjének kialakítása közben talál majd önmagára a barátok, rokonok segítségével.

Fülszöveg:
"Jasmine két dologhoz ért: profi üzletasszony és odaadó testvér. Ám amikor váratlanul elveszíti a munkáját, törékeny nővére pedig kezdi önállóan bontogatni a szárnyait, rá kell ébrednie, hogy nem tudja, merre halad az élete. 
Álmatlan éjszakáin az ablakból figyeli a szomszéd sztár-DJ és családapa részeg randalírozását: Matt is munkanélkülivé vált, amikor a talkshow-jában egy szilveszteri pajzán tréfa nem úgy sült el, ahogy tervezte. 
Jasmine-nak minden oka megvan rá, hogy utálja Mattet, és úgy tűnik, az érzés kölcsönös, a két ember útjai azonban visszavonhatatlanul keresztezték egymást. Az évszakok múlásával pedig nem csak a kertészkedésbe temetkező Jasmine udvara lesz egyre pompázatosabb: egy valószerűtlen barátság és egy bimbózó szerelem is bekopogtat hősnőnk ajtaján."

Athenaeum Kiadó
2015

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...