2015. január 31.

Sean Covey: A kiemelkedően eredményes fiatalok 7 szokása - A 7 szokás a családunkban

A könyvre Benedek Tibor sportoló hívta fel a figyelmemet, s mivel a gyerekeim  sportolnak és tanulnak is, kíváncsi lettem arra, hogy mit tanácsol nekem ez a könyv? Hogy is legyenek eredményesek? Azaz megfelelőek-e családi szokásaink, hogy népszerűvé váljanak?

Egyébként kicsit sarkítottak ezek a kérdéseim, hiszen már kialakult egyéniségek a múltjukkal együtt, s kamaszkorukra szép lassan éppen megfordult a jellemző tulajdonságuk. A lány ovis korában szorongó csendes volt, most be nem áll a szája, a fiú éppen az ellenkezője. Akkor mire is számíthatunk? Hogy lesznek eredményesek, és a barátaik között kedveltek, népszerűek? :)

Lapozgattam, nézegettem, olvasgattam a két kiadványt.

Sean Covey könyve bepillantást enged és megismerteti az olvasót a sikeresség, az eredményesség kritériumaival, nyelvezetével, megfogalmazásával segíti a fiatalokat, de a szemük elé vetíti mindazokat a fontos dolgokat, amelyek szükségesek hogy eligazodjanak és kiemelkedjenek. Fontos a feleősségteljesség, a megfelelő célok kitűzése,, akaraterőnk megismerése vagy éppen az értékeink pontos ismerete.


A 7 szokás elolvasása egy kiindulópontot ad, hogy mindezeket megismerd magadban, s így pontos képet kapjunk önmagunkról.

A könyv 4 részből áll. Az elején szemed elé tárja, hogy szokás kérdése mit teszünk és min sajnálkozunk, hogy nekünk nem megy. Kegyetlenül leírja a rossz szokásainkat, hogy a cél nélküliséggel mennyire ártunk saját magunkat. megmagyarázza, hogy miért a szokás szót használja: "A szokás az, amit gyakran, rendszeresen végzünk. van, amikor tudatos- de legtöbbször ösztönös, vagyis már beidegződött cselekvés... A szokásaink építhetnek vagy rombolhatnak bennünket. (...) Bármikor elhagyhatod rossz szokásodat egy jóért. persze, nem mindig könnyű, de mindig lehetséges." (Pl. nálam a sajtszószos nachos lenyomta a futást ebben a téli hidegben... rossz szokás lett, s bár sikeres már nem leszek, de jó lenne, ha a mozgás felülkerekedne ismét. :D)

A továbbiakban Covey megismertet a hét szokással, de mindezek előtt meggyőz, hogy először önmagaddal szemben kell győzedelmeskedni, aztán jöhet a közös győzelem, s végül a jól megérdemelt töltekezés.

A 7 szokás:
Egyéni győzelemhez:
1. Légy proaktív, azaz vállald a felelősséget az életedért!
2. Tudd előre, hová akarsz eljutni, azaz határozd meg céljaidat!
3. Először a fontosat, azaz rangsorold a tennivalókat!

Közös győzelem:
4. Gondolkodj nyer-nyerben, azaz törekedj közös nyerésre!
5.Először érts, aztán értesd meg magad, azaz figyelmesen hallgass, mielőtt beszélsz!
6. teremts szinergiát, azaz fogj össze másokkal, hogy többet tudj elérni!

A töltekezés:
7. Élezd meg a fűrészt, azaz törekedj egyensúlyra az életedben!

Ahogy a kezemben forgattam a könyvet, megismertem a fejezeteket, olvastam a fejezete végén található kérdéseket, rájöttem, hogy nagyon sok felnőtt embernek szüksége lenne ezeket a mondatokat magába, az életébe építenie. Talán még nem késő senkinek sem, én pedig megpróbálom a gyerekeim kezébe adni a kérdéseket és a célzatos mondatokat. Ha pedig ez nem megy még most, akkor maradok a lehetőség szerinti minél több beszélgetésnél.

S ide is kanyarodtam A 7 szokás a családunkban (Ötletek szülők számára a 7 szokás otthoni alkalmazására) c. kiadványhoz.
Már az elején csupa olyan jóságot olvastam, ami megerősített. De sajnos azt is be kell valljam, hogy egy kamasz és egy kamaszodóhoz már nem elegendőek az én ötleteim. Azaz hiába fontolom meg, hogy vannak-e olyan tevékenységeink, amelyeket tartalmasabb programokkal is fel tudunk váltani,  ha ők már nem szeretnék, más programjuk van a sport miatt, ráadásul nálunk az egyik szülő sok esetben hétvégén is dolgozik, így a családi programok csonkák vagy meg sem valósulnak.
Ez a vékonyka kiadvány szembesít azzal a három dologgal, amely tartalmazza a 7 szokás lényegét:
- támogassuk a gyermekeinket, hogy egyre felelősségteljesebbek és önállóbbak legyenek (1-3 szokáshoz kapcsolódó, én egészen jól állok ezzel)
- figyeljünk a másokkalvaló együttműködésre a 4-6 szokások gyakorlásával (erre nevelgetem-terelgetem már az ovisaimat is),
- a jellemen és a teljesítményen alapuló valódi kiválóságot értékeljük és erre neveljünk. Az anyagi elismerés, a vagyon másodrendű értékek. Mondom én, hogy differenciálni kell, de társadalmunk és országunk oktatása és elvárásai, ill. a mellettünk élők nem ezt láttatják... sajnos.

S a kék könyvecske segít a szokások értelmezésén, a mi feladatainkban. Minden szokásnál kiemelik a kisgyerekek és a tizenévesek  (s minden korosztály számára) felé nyújtott magatartás, segítségnyújtás fontosságát. javaslatokat ad a szokások kialakításában, kapcsolatunk erősítésében.
Segít egy családi küldetésnyilatkozat megírásában, amely segít a család közös életében.

Én átfutottam a könyveket, s most áll előttem ennek a küldetésnyilatkozatnak a kitöltése, amihez hamarosan összeterelem a mellettem élőket.

Harmat Kiadó
2014

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...