2015. január 2.

Janette Oke: Ha szólít a szív


Az idei, új év első befejezett, óév-ről átbulizott könyve ez a romantikus, kedves könyv. Szerettem, bár magasröptű gondolatokat nem is igazán fogalmaz meg, mégis boldog, mosolygós órákat lehet szerezni ezzel a történettel.

A befejezés után azonnal a borítón látható filmet kezdtem keresni az interneten, mert én ezt rövid időn belül szerettem volna megnézni. Az eredmény egy csalódás lett, hiszen ez 2014-es film, amit nálunk még nem játszanak, nincs is magyar nyelvű elérhetősége.  Sajnálom, hogy nem értek angolul, mert a online megnézhető. Így jártam. 


(Sőt, sorozat is  készül más szereplőkkel.)
Annyit azonban megtudtam, hogy ennek a bájos, idős írónőnek több történetét, könyvét megfilmesítették, s ezt meg is jegyeztem magamnak.

Ennyi bevezető után csak ajánlani tudom Elizabeth Thatcher fiatal tanítónő történetét, aki 1910-ben a családjától elbúcsúzva, bátran és merészen Toronto-tól egy új városig Calgary-ig utazik, hogy ott legyen tanítónő, s találkozzon féltestérével Jonathannal és bájos családjával.

Bájos. Nem is tudok más szót használni erre a nem hosszú írásra. Jane Austen hősnői és hősei is lehetnének akár ezek a karakterek, egy a különbség, hogy Janette Oke XX-XXI. századi író, így korhűen, stílusban  nem tudja  tökéletesen visszaadni Austen gyönyörű mondatait. Lehetséges, hogy nem is volt ez a célja, mert szépen ír, szerettem olvasni, és mint nagy romantikus amazon, örültem, hogy Beth kiáll saját magáért, nem adja fel önmagát, nem fél megvalósítani a terveit.
Elutazik, világosan értésére adja a mondanivalóját, de határozott éne igazán megremeg a házikójában megjelenő egerek láttán, vagy éppen a farkasokat hallva.

Tanít, szervez, nem zavarja a magány, utazik, kapcsolatokat tart fenn, hárítja a fiatalemberek közeledését, míg nem lesz ő is szerelmes egy fiatalemberbe. Aki nem szeretne megnősülni. Miközben olvastam Beth mindennapjait, sejtettem és tudtam, hogy úgyis bekövetkezik majd a "boldogan éltek míg meg nem haltak", így nem is kellett csalódnom.

Semmi különös, semmi extra, egy egyszerű történet félreértésekkel, sokszor már túlzott félreértésekkel. De mégis tetszett, mert szeretem ezt a kort, mert szeretem a családi egységeket, mert szeretem, hogy kiállnak egymásért, hogy támogatják egymást, hogy a mai felpörgés nélkül is boldogan tudtak élni. 

"Elizabeth, bízunk benne, hogy olyan döntést fogsz hozni, ami számodra a legmegfelelőbb. Édesanyád és én megegyeztünk, hogy támogatunk. Akármi legyen is a döntésed, azt szeretnénk, ha az alapján hoznád meg, ami neked a legjobb. Édesanyád, bármennyire is szeretné, ha elmennél Jonathanhoz, nem akarja, hogy kényszerítve érezd magad, ha te ezt nem akarod. Megkért, hogy ezt mondjam el neked, Elizabeth. Attól fél, hogy a hűséged és a vágy, hogy örömöt szerezz neki, arra ösztönöz, hogy az ő kedve szerint cselekedj. Ez ne elég ok egy sorsfordító döntés meghozatalához, Elizabeth. (...) Csak lassan, kedvesem. Egy ilyen döntéshez alapos megfontolásra és sok imára van szükség. Édesanyád és én melletted állunk."

Szerettem ezt az idézetet, melyben megjelenik a hatalmas családi szeretet, és megjelenik, hogy régebben mennyire nehezebben lehetett útnak indulni. A mögöttünk álló család elhagyása, az útra kelés nem lehet egyszerű a legtöbb ember számára, és sokszor nem is értem ezt a dolgot. De ez már másik, nem is ide kapcsolódó téma. 

Beth elindult....látott, tapasztalt, szerelmes lett.

S ahogy eszembe jut, hogy én a mai magyar "szórakoztató könyveket papírra vető celeb-írókat" még kikapcsolódásként sem olvasom, mert a legtöbben silány, egyszerű, semmilyen történeteket alkotnak, akkor itt is a válaszom, hogy én ilyen, inkább a szépirodalomhoz közelítő csöpögéseket veszek a kezembe. Ebben még az is élvezhető, ahogy túláradó szeretettel másszák meg a hegyet a csodálatos kilátásért, nem fukarkodik a szépségben, megható jelenetet is tartalmaz,  s a szerelem csak éppen a beteljesüléshez közelít. 

Sajnos, vagy nem, de az a nő vagyok, akik nem támogatják, és nem lájkolják a nők túlzott magamutogatását, kezdeményezését, meg a többi ilyet.

Könyvmolyképző Kiadó
2014

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...