2014. december 14.

Mats Strandberg – Sara B. Elfgren: Kulcs (Engelsfors trilógia 3. rész)


"Hogy lehet a világ pusztulásának egyik jele ennyire gyönyörű?"

Vajon eljön az apokalipszis? Vajon bezárul rendesen a Kör? Vajon megtalálják, vagy éppen kitalálják a kulcsot a rejtélyek megoldására, a kapu bezárására? Vajon a démonok még nyitva találják vagy még éppen becsusszannak rajta, s hiába volt minden s minden?

A történet folytatódik. Miután a második részben ismét meghaltak néhányan, s meghalt Ida is, aki fontos szerepet töltött be a PE eseménye kapcsán. Ebben, a harmadik kötetben ismét hamar elértünk a tanév végéhez, a még életben lévő Kiválasztottak próbálják megmenteni a világot. Keresik a lehetőséget, a Kulcsot, de mindezt úgy teszik, hogy nem is tudják mit kellene tenniük? Az okos, iskolaelső Minoo hiába nézi a Minták könyvét, Anna-Karin életében a tragikus periódus tovább folytatódik, továbbra is famulusát, a rókát szereti a legjobban, Vanessa és Linnéa pedig.............. nos, ők immáron nem kerülgetik egymást. Bár a bulizós, vidám Nessa, és a magányos, sötét-felhőkkel-tarkított-magányos-pszichotikus Linnéa képe alapjaiban ott maradt ebben a részben is, mégis az ő életük is másfelé kanyarodott.

A Kulcs egy izgalmas végjáték. Két helyszínen játszódik: a szokásos Engelsforsban és a Határvidéken, ahol Ida csak fut és fut. Fut, és közben belelát az engelsforsi mindennapokba; fut és fut míg felfedezi képességeit azon a területen is; fut és fut, míg találkozik fontos szereplőkkel.

Egyre több a kétely, egyre sürgetőbb a feladat, egy re gyorsabban telik az idő, és egyre több új szereplő lép be a szereplők közé, akik a Tanács falai között próbálnak nyomást gyakorolni a legfontosabb boszorkányra. Vajon ki lehet az? Vajon ki az igazi boszorkány a lányok közül? A lányok gyakorolják a képességeiket, finomítják azokat, túllépnek a saját határaikon, próbálnak együtt, egységben megoldásokat találni. Folytatódik a láthatatlanná válás, a gondolatolvasás, az emlékek módosítása. Eközben pedig a való életüket is befolyásolják. Linnéa támadói a bíróság padjára kerülnek.
Nicolaus visszatértekor azonban megbomlik az egység, veszekedések, szétszakadások is tarkítják a világ megmentését.

A démonok, védelmezők között vergődtem. Nem tudtam, hogy kinek lehet igaza. Nem tudtam, hogy egyik vagy éppen a másik lány cselekszik-e jót? Járt az agyam, próbáltam megfejteni, hogy a Tanács berkeiben lévő tűz-, levegő ill. egyéb boszorkányok-e a fontosabbak? Ki fog nyerni? Kinek sikerül majd? Mi lesz majd: a Vég, az új Kezdet vagy valami más?- a Folytatás?

A könyv -számomra- két részre osztódott. Bevallom, hogy az első felét nehezebben olvastam, szétszabdalva ebben a karácsonyi forgatagban, ami mostanában körülvesz. Lassabban csúszott, és kevésbé bírtam a Tanácsban történteket, nekem ott túl sok szereplő jelent meg, olykor nem tudtam követni ki kicsoda, és milyen szerepet szántak neki az írók. Leginkább a 4 lány és a körülöttük történő események érdekeltek. Aztán hirtelen, most a hétvégén felgyorsultak a dolgok, az események; kezdett összeállni a kép, örültem, hogy végre Idának és minden elhunyt Kiválasztottnak nagyobb szerep jut. Futottam az alagútban, futottam az átjáróhoz, el is értem velük. S természetesen izgultam, hogy mi is fog történni ott, a Messzeségben? Mi történik a legigazibb boszorkánnyal, aki nehéz helyzetbe került? Mi történik a többiekkel, akik sokszor az elszenvedői mindennek?

Történt, ami történt, legyen elég annyi, hogy átfutották, és átboszorkánykodták az egész utolsó, érettségi évüket, s az Engelsfors trilógia úgy ért véget, hogy akár folytatása is lehetne.

S végezetül: 
Kedves Anna-Karin!
Megemelem a kötött sapkámat előtted! Fantasztikus lány vagy!

Geopen Kiadó
2014

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jó a kritika, nekem is az első része volt kicsit döcögősebb. A második részben azonban nincs megállás :D kénytelen voltam egy ültönbe elolvasni kb 500 ik oldaltol mert letehetetlen volt fent is maradtam hajnalig :D

    VálaszTörlés
  2. Ès valòban nekem is Anna Karin volt a legjobb, amit ő végig vitt

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...