2014. november 10.

Mary Nichols: Menekülés holdfénynél


Mary Nichols legújabb könyve éppen azt hozta, amit elvártam tőle. Egy könnyen olvasható, világháborúban játszódó történetet, amelyben hasonló karakterek és sorsok jelennek meg.

A Menekülés holdfénynél című történetet összetettebbnek gondolom, mint a korábban olvasott Nichols regényeket. Sok szereplő, sok történetszál, sok esemény.

Egy angol család, Lord de Lacey-vel az élén, aki egy francia, nem nemesi családból való lányt vett el feleségül, s akinek gyermekét örökbe fogadta. Született még 3 gyermekük, és boldogan éltek egy uradalomban. A háború időszakában is ott segítettek, ahol tudtak: londoni gyerekeket vettek magukhoz, hogy azokat a háborútól távolabb fekvő otthonukban neveljék.
Annalise, a francia feleség szülei francia területen élték tanyasi életüket a megszokottak szerint: tehenekkel, erdőséggel, mosolyokkal, a többi gyermekük közelségével megáldva.
E két terület, s e két helyszínen megforduló családtagok és rokonok a főbb szereplői a történetnek.

Justine, Annalise legfiatalabb húga az ellenállás résztvevőjeként tölt be hasznos szerepet a háborúban, Elizabeth, Annalise legidősebb lánya pedig segítségére lesz nagynénjének. Lizzie nagypapája betegsége miatt francia földön maradva, és konoksága miatt ebből nem engedve ragadt a szabad zónában, közel a háború-mentes Svájchoz, s itt segít a szabad területre jutásban a hozzá elvitt, kimentett katonáknak. Az ellenállás működik, a csoportok ott segítenek, ahol tudnak, ám Justine-t elkapják a németek...

Azonban az események nem csak a háború, a repülőgépzúgások, a robbanások körül folynak. Az emberek próbálják élni az élerüket ebben az időszakban is: szerelmek keresik a boldogságot, gyermekek születnek, emberi gyötrődések kerülnek napvilágra, szomorúságok keserítik meg a napokat.

Lucy és Jack kapcsolata, Elizabeth és Max, vagy éppen Justine és Max szerelme vajon kibírja a háborútm azt a sok évet? Vajon Elizabeth meddig marad Franciaországban? Mi történik a kis vasútállomás területén? Jack-et miért nem tudtam maradéktalanul a szívembe zárni? Bernard, a kamasz tizenéves miért nem szeretne mégsem nyomozó lenni?

A Menekülés holdfénynél című könyv nem csak egy háborús történet, inkább egy család életének néhány évet felölelő darabkája. Olykor azt éreztem, hogy a kevesebb esemény, történés jót tett volna a történetnek, néhol kicsit zsúfoltnak éreztem. Olykor kapkodtam a fejemet a tagolások miatt, hogy éppen akkor kiről is van szó, de amint helyre kerültek a sorok, a személyek, már ment minden, mint a karikacsapás. Ennek ellenére én élveztem, a háborús események szomorúsága és történései ellenére, nekem egy könnyed vasárnapi kikapcsolódást jelentett e könyv. A családok nemesi mivolta miatt, a háború ellenére könnyednek és elviselhető tűnő  lemondások miatt, nem éreztem ezt egy puskaropogtatós háborús könyvnek, inkább a szereplők háborúban betöltött szerepeik voltak kihangsúlyozva.

General Press Kiadó
2014

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...