2014. november 16.

Erwin Moser: Fantasztikus jóéjtmesék


Újabb Erwin Moser mesekönyvet olvasgattam. A Fantasztikus Jóéjtmesék című kiadványban sok-sok, majd' 90 darab rövidke mesét olvashatunk állatokról, csodajárgányokról, állatos történetekről.
Amikor elkezdtem olvasni a meséket, jegyzetelni kezdtem, hogy keresek bennük valami közöset, valami különlegeset. Aztán a felénél megálltam a jegyzetelésben, és csak annyit írnék: különleges , rövidke mesék, amelyek annyira rövidek esetenként, hogy a mesélő szülő elolvashat még egyet a gyermekének, vagy éppen annyira rövid, hogy a fáradt lurkó el is alszik a végére.

Tetszett a mesegyűjteményben, hogy Moser olyan állatokról is kitalált történeteket, akiket esetleg nem is veszünk bele az első húszas-állatrangsorunkba. Akiket nem annyira kedvelünk, mert vadak, mert koszosak, mert visszataszítóak. Így kedveltem meg a malacot, az ormányos medvét, az egereket, a kaméleont vagy akár a denevéreket, csigákat stb. Azt tudom, hogy az író-illusztrátor kedvence a macska, mert a cicák sok mese főszereplői, de ezt már tudtam az előző könyvből is. Volt itt olvasó kandúr, lusta kandúr, butuska kandúr, hangszerkészítő kandúr...

A mesekönyv csodajárgányai fantasztikusak. Hogy néhányat említsek csak, vannak itt teáskanna autók, pedálos repülő vagy akár fürdőkád-repülő azaz repülő fürdőkád. 

A fantázia teljes tárháza került szemem elé, s imádtam a medvepapát, aki szerette a könyveket és állandóan felolvasott a kis bocsoknak; szerettem Géza kandúrt, aki kevés ésszel megáldva az öt dolog helyett öt kismacskát vitt haza a feleségének, de pl. a Miákovics házaspárt is nagyon bírtam, pedig kutyapárti vagyok! :)

Jártam Tücsökországban, egy tölgyfa házikóban, amelyben sünök, mókusok élnek együtt békességben, megismertem az óriáscsiga problémáját, s megtudtam többek között, hogyan került a pingvin a sivatagba egy ejtőernyővel?

Rengeteg ötlet, rengeteg, illusztráció, rengeteg színes történet, színes kép.

Úgy éreztem a történetek, mesék olvasása közben, hogy némelyik nem is annyira mese, inkább gondolatébresztő történet. A mese felépítései összetettebbek ezeknél a kis szösszeneteknél, hiányoznak belőle fontos mesetulajdonságok. Éppen ezért az olvasás közben igazán el kellett engednem ezeket a szőrös gondolataimat, de a fantázia, a kreativitás, az újdonságok, új történetek varázsa segített ebben és tényleg élveztem sokat. Jobban kidolgoztam volna őket, mert az alaptörténetek nagyon tetszettek.

Az illusztrációkra egy hatalmas ötöst adok, mert szeretem, ha egy kép beszél. Szeretem, ha a gyerekek tudnak róluk mesélni, beszélni, megindítják őket, a nyelvüket, a mesélőjüket, az ő fantáziájukat is!

Manó Könyvek
2014

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...