2014. október 5.

Linn Ullmann: Áldott gyermek


Áldott gyermek. (Ismét nem olvastam fülszöveget. Egy régi emlékem volt arról, hogy néhány megbízható irodalmat olvasó ismerősömnek tetszett.)

A cím teljesen más sugallt, mint amit olvastam, mert nekem folyamatosan a fülembe csengett a keresztelési ige, ami: "Kisgyermekeket vittek hozzá, hogy megérintse őket, a tanítványok azonban rájuk szóltak. Amikor ezt Jézus észrevette, megharagudott, és így szólt hozzájuk: Engedjétek hozzám jönni a kisgyermekeket, és ne akadályozzátok őket, mert ilyeneké az Isten országa. ...Ekkor átölelte és kezét rájuk téve megáldotta őket." (Márk 10.13-14,16)

Áldott gyermek: vártam egy gyermekcentrikus családi történetet és mit kaptam?- egy sok esetben háttérbe szoruló gyermeki életet ill. több gyermek történetének egy szeletét, nyarakon átívelő eseménysorozatot, az ottani fontos momentumokkal, ami elvezetett oda, ahol ezek az időközben felnőtté lett gyermekek tartanak. Feszélyez a múlt. 
Vajon Erika élete azért nem boldog, mert a sok évvel ezelőtti nyár nyomja a lelkét? Miért nem képes visszamenni apjához, Isakhoz a szigetre?

Valami történt, ezt érezzük végig, de nem derül ki a könyv végéig. Helyette utazunk a kocsiban, sötétben hóban, fagyban, hidegben egy olyan nővel aki nem is akar menni.
Menni vagy nem menni?

Hideg, akadályok a haladásban, sötétség- ugye milyen kétértelmű ezek a kifejezések? Lehet az út, az időjárás, amelyben Erika araszolgat, de jelentheti a nőben fellelhető feszültséget is.

Valami történt.
3 lány, 3 testvér, 3 anya, 1 apa. 
Erika-Laura-Molly a három lány, akik 14-12-5 évesek az utolsó nyáron.
Elisabet-Rose-Ruth az édesanyák.
Felszínes kapcsolatok, évente egy hónapnyi apával töltött idő, ami semmit nem jelent, hiszen nem is foglalkozik velük.
A családot Laura, Rose és Isak alkotja. Isak teljesíti apai kötelezettségét a nyári 1 hónappal, Rosa bevállalja a lányok nevelését, vendéglátását.

Valami történt. 
Hazugságok, ellentmondások gyermekkorban és felnőtt korban egyaránt. Még a családban felnőtt Laura is zaklatottan él. Talán csak Molly boldog és sikeres, lelkileg egészséges, hiába veszítette el korán az édesanyját, s hiába nem élt az apukájával,

Valami történt, s kereshetjük is az okokat, hogy az Áldott gyermekek miért is nem egy boldog családregény? Miért egy borongós irodalom?
Kereshetném az okokat, hogy hol romolhattak el a dolgok, írhatnék Isakról, aki nem volt a nagybetűs APA. Sőt...

Tegnap voltam egy egész napos előadássorozaton a KÉK nevelésről. A kapcsolatra épülő következetes nevelés. Az előadónő elmondta a sok rózsaszín dolgot, hogy kellene, mint kellene, természetesen szűrni kell ezeket a dolgokat személyiségre, anyagi helyzetre, lehetőségekre, de a lényeg, hogy ilyen esetekben mindig a saját gyermekkor vagy éppen a saját gyermekünk nevelése jut eszünkbe. Ezekre emlékezünk, gondolkodunk, sajnálkozhatunk. Ülhet a kis ördög a bal vállamon, hogy kárörvendően intsen, hogy már nincs mit tenni!, de ülhet a jobbomon is, és mondhatja biztatón, hogy megteszek mindent, és egész jól csinálom.
Ááá, tudom, hogy nem, de itt nem is merülők bele ebbe, az én gyermekeim az első bekezdés szerint áldottak, de Erika-Laura-Molly nem áldott az édesapjuk által. 
Inkább arról írok, hogy mennyire nem viselkedett édesapjukként, a kapcsolatra épülésről ne is beszéljünk! Mennyire nem azt a gyermekkort élték meg azokon a nyári szüneteken, amit kellett volna, s hogy alakultak napjaik, kapcsolataik, barátságaik a szigeten, Hammarső-n. 
Rosa kevés volt. A visszatérések, a belterjes barátok, a "válogatás-nélküli" kortárskapcsolatok, egymás felfedezései, a kontrollálatlanság, a titkos és néma kirekesztések olyan eseményeket indítottak el, hogy valami történt. Folyamatosan történtek.

Jelen és múlt. Utazás és emlékezés. Erről szól a könyv.

Valami történik, valami történt, valamik történtek............. és most visszatérnek a szigetre.
Kíváncsi lettem volna a megérkezésre!

Fülszöveg:
1979 nyarán történik szörnyűség történik a gyönyörű Balti-tengeri szigeten. A féltestvérek, Erika, Laura és Molly minden évben itt töltik a nyarat temperamentumos apjuknál, Isak Lövenstadnál. A három fiatal lány gyorsan változó, kiszámíthatatlan viszonyt alakít ki a többi ott nyaraló vendéggel, köztük Ragnarral. A gátlásos fiú mindig fut valaki elől, Isakhoz pedig valamiféle furcsa vonzalom fűzi. A tragédia után huszonöt évnek kell eltelnie, hogy a nővérek visszatérjenek a szigetre, és szembenézzenek a múlttal. Az Áldott gyermek a bűn, a felelősségtudat és a megbékélés, az emlékezés és a felejtés közti sodródást írja le, miközben a cselekményt a nyers érzékiség és az erőszak hullámai festik alá. Az egyes élettörténetek törékeny közös sorssá fonódnak – ám e közösségben szinte bárki kívülállóvá, kitaszítottá és üldözötté válhat. Az Áldott gyermek három nő életét mutatja be rendkívüli gazdagsággal, emellett pedig szokatlanul szép portrét fest egy édesapáról. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...