2014. augusztus 11.

Cora Carmack: Szakítópróba

Siófokon a családi nyaralás utáni, bébiszittelős nyaraláson olvastam el ezt a könyvet. Találomra, mert valami limonádéra vágytam. Igen ám, de én a citromosabb limcsit szeretem, nem pedig a cukorsziruposat! (Nos, most el is kellett gondolkodnom a címen, sőt még gondolkodom is, mert csak a történet jut az eszembe.- ismét alzheimer gyanúúúú! ......Most beugrott, hogy sorozat első része, és, hogy valaki C.C. írta, s most már a borító is, és bingó!- Szakítópróba. Huhhh.)

Muszáj ismét a fülszöveghez menekülnöm!

"Szüzesség. 
Bliss Edwards hamarosan végez a főiskolán, de még nem veszítette el. Mivel megelégelte, hogy már csak ő szűz a barátai közül, elhatározza, hogy a lehető leggyorsabb és legegyszerűbb módon fogja orvosolni a problémát: egy egyéjszakás kalanddal. A dolog azonban nem úgy sül el, ahogy tervezte. Pánikba esik, és faképnél hagy egy elképesztően helyes srácot meztelenül az ágyában, ráadásul olyan indokkal, amit senki sem venne be. 

És ha ez még nem lenne elég kínos, amikor megérkezik az utolsó félévének első órájára, döbbenten ismeri fel az új tanárát. Őt hagyta ott nyolc órával korábban meztelenül az ágyban…

Cora Carmack egy huszonegynehány éves író, aki huszonegynehány évesekről ír.…"
Nos, igen, nem is gondoltam volna, hogy a fülszöveg is ennyit elárul. Én ismeretlenül olvastam, csak szembetalálkoztam vele a könyvesboltokban, s bár a borító taszító, mert én soha bele nem kezdenék egy ilyenbe, kölcsönöztem, és elolvastam, két sütisütés közben. Mondhatnám, hogy bár ne tettem volna, mert felesleges volt, de nem mondom: kikapcsolt, volt benne néhány mondat, amin még nevettem is ("Úgy érzem magam, mint egy tál elázott tészta."), de csak annyira "olvadtam el" a fantasztikumától, hogy ne akarjam a folytatást elolvasni. Épp elég volt. Nem volt benne a gondolkodási kényszerem, bár szőttem elméleteket akaratlanul is. Inkább olyan szavak tolultak fel az agyamba, hogy "Ez mekkora hülye!", ""Ennyi idős, és ennyire a barátnő irányítja?" Ja?, hogy Cade fiú, azt hittem eddig, hogy egy csaj!", meg olyan is, hogy "amit főztél edd meg!", és "remélem nem az lesz a könyv kimenetele, amire részben gondolok!"- mert akkor a viharos, lehűlt Balaton vize is el fog párologni a hőségtől.
Spoilerek sokaságát írom akár, mert a válaszaim: de-de-de-de és de.
"...de mivel részemről szinte minden hazugság volt, csak megöleltem, és próbáltam úgy tenni, mintha megvigasztalna ebben a zavarba ejtő helyzetben. "
Bliss (a neve boldogság, blöááá) egyetemista, színészszakos lány, valahol éppen a nagykorúságon túl, így már berúghat idegességében, így megismerkedik ezzel a nála néhány évvel idősebb fiatalemberrel Mr. Garrick Taylorral, akivel aznap éjjel nevetséges kalandba keveredik. Más szavakkal nem fejthetném ki. A motor kipufogójától, a macska-sztoriig, amik közben ott van a merevedés, s meztelenség és egyebek is. A majdnemig.
És ez a majdnem ott lebeg Bliss frusztráltságában, a szerelem letaglózza, a barátnőnek hazudik, mondjuk mindenkit becsap..., a színészi próbák zajlanak, -természetesen kik a főszereplők?- és ki a rendezőasszisztens?- de egy üvegezős buliban felszínre kerülnek egyéb kapcsolati problémák, egy közös betegség közhelyéről nem is beszélve. 
Tudom, nem kellene ilyeneket olvasnom, tényleg mentségemül kell felhoznom, hogy nem tudtam, miről fog szólni, így az életkoromból adódóan érdemel ez a könyv is egy 3-ast, mert szerintem a lányomnak tetszene. Sajnos. (Biztosan nekem is tetszett volna sok évvel korábban.) Azért sajnos, mert ahogy ma ismét a kötelező- és ajánlott irodalom listájára tekintettem, megakadt a a szemem, az "egyéb minőségi irodalom" szavakon. Vajon mit adjak neki ezeken kívül, vagyis ezeket megtalálja majd ő maga, amint eljön az ideje, hogy tetsszen neki és minőségi legyen egyszerre. Van néhány ötletem, de biztosan ki fogok fogyni, és még nem is biztos, hogy éppen a következő tanévben fog ráfanyalodni. Na, de ez az én problémám.
Egyébként tényleg érdekelne: 13 éves lány, minőségi irodalom a számára. Maradandó művek címére vagyok kíváncsi, nem igazán rajong már a nagymama korában is sikeres lánykönyvekért. De, ha mégis van nagyon-nagyon kihagyhatatlan, akkor nosza, osszátok meg légyszi az ötleteket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...