2014. június 1.

Ofried Preußler: Torzonborz, a rabló - Torzonborz újabb gaztettei

innen

Nagyon érdekesen indult Torzonborz történetével való kapcsolatom: nem tetszett az eleje. Aztán a szám elkezdett mosolyra húzódni, végül azt kellett kimondanom, hogy jó könyv, hogy vicces könyv!

Persze tudom én, hogy mi nem tetszett: olyan szavakat kifejezéseket olvastam benne, amiket nem olvasnék fel a gyerekeknek. De végülis ettől a néhány szösszenettől eltekintve és attól, hogy csak nagycsoportos ovisoknak illetve kisiskolásoknak ajánlanám, tényleg jó volt.

Az írás előtt azon gondolkodtam, hogy írjak-e külön a két részről, de úgy gondolom, hogy ez felesleges. Jelenleg a boltokban az három-kötetes sorozat első kettője vásárolható meg, akinek tetszik biztosan a harmadikat is várni fogja, egyébként sem szeretném leírni a történetek cselekményeit, csattanóit, mosolyait. :)

Legyen elég annyi, hogy a főbb szereplői mindkét könyvben szerepelnek: Paprika Jancsi, Vitéz László, Torzonborz, Üstöllési főtörzsőrmester.

A két fiú, Jancsi és László neve már ismerősen cseng az irodalmat, bábszínházat kedvelők számára, hiszen őket Kemény Henrik nevéhez is köthetjük, de mint olvashatjuk már sokkal korábban léteztek.
"A magyar vásári bábhagyomány két bábhőst jegyzett fel: Vitéz Lászlót és Paprika Jancsit.Nincs hiteles forrás történetük kezdeteiről, hogy eldöntsük melyik volt előbb, de legalább 200 éves hagyományról van szó. Több vásári bábjátékosról is tudunk, akik Vitéz Lászlót játszottak, sőt volt olyan, akinek mindkét figura megtalálható volt a bábos ládájában. Eddigi felkutatott adatok szerint, a Vitéz László bábfigura neve először 1840-ben fordul elő egy újsághírben." (forrás: itt található és olvasható)
Az eredeti Paprika Jancsi és Vitéz László
Németül ők Kasperl és Seppel, és megtudtam azt is, hogy ők ugyanazok a szereplők ott külföldön, mint nálunk ezek a bábfigurák.

Torzonborz a gonosz rabló, mert ugye minden mesében kell, hogy legyen gonosz szereplő, kell benne az izgalom, kell benne a megoldás, a katarzis, kell benne az azonosulási lehetőség, kell benne a jóság, a szépség.

Igen, ezt én minden megtaláltam. Nagymama zenélő-éneklő kávédarálóját Torzonborz elrabolta, sőt megette az összes kolbászt is! Aztamindenségit! A két kisfiú segítőkészsége hamar megmutatkozott: útnak indultak,egy sapka-fejfedő cserével próbálták a gonoszokat becsapni, így már magam sem tudtam olykor, hogy melyik is Lackó, vagy éppen Jancsi. Melyikük került Torzonborz (vagy éppen Morconborz? :D) fogságába, és melyiküknek sikerült kijutni a krumpli-imádó Petróniusz Pókuszhókusz (vagy éppen Hókuszpókusz? ) hajlékából?
Ki találkozott és segített egy elvarázsolt unkának, ki hova került a varázslatok során, illetve végül hogy került rács mögé egy díszpinty-ezt nem árulhatom el, ugye ez természetes! Torzonborz börtönbe került, de mit börtönbe, bezárták a tűzoltószertárba!


Összesen 14 napot töltött itt a szertáras dutyiban, s a második könyvben újabb gaztettet követ el, önérzete nem engedi, hogy ő maradjon alul, hogy ő legyen a vesztes! Revansot vesz, a kávédaráló után először csak az összes kolbászt eszi meg, majd 1-2 vicces jelenet után magát a nagymamát rabolja el. Könnyűszerrel, Üstöllési főtörzsőrmester egyenruhájában, annak biciklijén!
Nagymama felkutatásának sikerességéhez szükségük van a tűzoltóautóra, Háy asszonyság, okleveles jósnő segítségére és kristálygömbjére, Lackó és Jancsi bátorságára. De a második rész izgalmait sem szeretném elárulni, de annyit elmondhatok, hogy Blöki kutya egy krokodil, a szelíd vargánya-gomba is okozhat hasfájást, és a gonosz mindig elnyeri méltó jutalmát!

A nekem tetsző érdekes illusztrációkkal kiadott könyvek szép példányai a könyvespolcunknak, és a jövő évi nagycsoportosaim biztosan meg fogják ismerni Torzonborz gonoszságait, Jancsi és Lackó segítőkészségét, és biztosan beszélgetünk majd Üstöllési főtörzsről is.

Alig várom a harmadikat, de őszintén elárulom, hogy nagyon kíváncsi vagyok, hogyan fog Torzonborz megjavulni, és kicsit sajnálni is fogom, mert ez azt jelenti, hogy tényleg nem lesz több rész.

Kolibri Kiadó
2013 és 2014

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...