2014. május 26.

Bajzáth Mária: Itt vagyok, ragyogok!

Az „Itt vagyok, ragyogok” egy olyan mesegyűjtemény amely egy hiánypótló kortárs könyv első kötete. Ez a kiadvány a 0-4 éves gyermekeknek javasolt meséket tartalmazza.


Hogy miért hiánypótló? Szerintem azért, mert jelenleg ilyen színes mesegyűjtemény nincs a könyvesboltok polcain. Természetesen sok szép gyerekeknek szóló irodalmi mű között válogathatunk, de kisebbek, kevesebbek, régebbiek…. természetesen ebben a könyvbe is találunk már megismert mesét. De Bajzáth Mária válogatása a világ minden tájáról származó meséket vonultat fel:ismerteket, ismeretlent. Ismertek taulipang népmesét? Vagy pl. votják népmesét, ghánai legendát?

Azért is ajánlom a könyvet, mert a mai rohanó és informatikai világban egyre kevesebbet mesélnek a gyerekeknek. Óvodapedagógusként is azt érzem, hogy nem tudom a szülőket meggyőzni a mesék, a mesélés fontosságáról. Előnyben részesítik a tévénézést, a számítógépes-, a mobiltelefonos játékok használatát. Egyre kevesebb időt töltenek a szülők a gyermekeikkel.

Őszintén remélem, hogy nem csak az odafigyelő, tudatos szülők fogják ezt a kötetet olvasgatni.
A meséken kívül, a könyv végén, egy módszertani ajánló van, amiből megtudhatjuk, hogyan válasszunk mesét?; hogy miért fontos, hogy a népköltészeti alkotásokat használjunk?; hogy „dolgozzuk fel” a meséket, ha egyáltalán szükség van erre?; milyen mesetípusokat melyik életszakaszban részesítsük előnyben?; de a könyv szerkezetét, felépítését, a mesék rendezéséről is ejt néhány szót.

A 0-4 éves korosztály számára nem könnyű a meseirodalom kiválasztása, még azt is megkockáztatom, hogy nem mindegyik beválogatott mese megfelelő ebben az életkorban, de minden gyermek más, másképpen fogadja be a meséket, a történeteket, így differenciáltan, a saját gyermekeinkre odafigyelve, nekik válogatva kell a mesékkel haladni, azokat olvasni.

Ne felejtsük „ahogyan a zenei nevelés kilenc hónappal a születés előtt kezdődik, a mesére nevelés ideális kezdete is a magzati kor. Ehhez is jelentős segítséget ad a kötet…”


A kötet illusztrátora Schall Eszter, akinek gyönyörű munkáival már találkoztam az interneten, ill. a WAMP-on.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...