2014. március 23.

Jane Austen: Büszkeség és balítélet

2014-es lista #11

"Egy személy kedvéért nem másíthatod meg a becsületesség és az erkölcs értelmét, s nem győzheted meg önmagadat vagy engem arról, hogy az önzés egyértelmű a megfontolással, vagy hogy a veszély iránti érzéketlenség legjobb biztosítéka a boldogságnak."


Ez nagyon kedves történetecske! Austenről olvashatunk hideget és meleget, hogy unalmas, hogy még annál is unalmasabb, hogy ne történik könyveiben semmi, ami történik, azon is el lehet aludni stb.
Emlékszem én arra, hogy én is zártam be már a VÉGE előtt valamelyik könyvét, de ezt listámra vettem, nehogy már ne olvassam azt, amiért sok nő szíve dobog... Azaz Mr. Darcy-ért.


Leszögezem, hogy nem láttam a filmet sem, max. képkockákat, mert tudtam, hogy Mr.Firth alakítja Darcy-t, és magam előtt láttam a zord vonásokat, és tudom, hogy a sokak által utált Kiera Knightley kisasszony Eliza-ként alakít az újabb verzióban.. De ahogy olvastam, úgy éreztem, hogy ismerem a történetet, vagy legalábbis egy darabját. (Valószínűleg romantikus kamaszkoromban már volt a kezemben néhány oldal erejéig.)

Következő

Elolvastam, gyorsan, mert beszippantott, és tetszett. Az a kor, az a kastélyos angol vidék, a szokások, az elvárások, a szabályokhoz való kötelező ragaszkodás, az etikus viselkedések, a hozományok ill. azok hiánya miatti aggodalom és szenvedések. Elizabeth tündökölt a személyiségében, Jane maga a megtestesült tökéletes hölgy, de ott van az idegesítő anyjuk, aki az öt lányát férjhez szeretné adni, és ezért mindent megtesz, és az imádnivaló Mr Bennet, az apa, aki inkább a könyveit és kedvenc lánya társaságát választja, ha lehet. Üdítő romantika, ahol még izgalom is van.

Szerelem, gyűlölet, hazugságok, magamutogatások, bálok, félreértések és miegymás, ami a lapokon megtörténik, s mire a történet végére érünk, kiderül kiben mennyi a büszkeség, és hogyan lesz a balítéletből tisztánlátás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...