2013. december 1.

Miklya Luzsányi Mónika - Miklya Zsolt: Játéktár a Mesélő Bibliához


Ahogyan olvastam, forgattam, nézegettem a Játéktárat, teljesen belelkesedtem! Úgy éreztem magam az beleolvasgatás, a lapok forgatása közben, mintha egyházi óvodában dolgoznék (szívesen kipróbálnám), ahol a bibliai történeteket is hasonlóképpen dolgozhatnám fel a gyerekekkel, mint ahogy teszem a sima egyszerű, köznapi témákat, a projektjeinket a saját csoportommal. Ahol próbáljuk úgy kialakítani a témához kapcsolódó játékokat, mozgásos lehetőségeket, verseket, mondókákat, meséket, hogy azok több szálon kapcsolódjanak az adott témához, hogy minél jobban megéljék, átéljék a gyerekek, hogy a játék örömeként erősebb legyen bevésődés folyamata.


Ez a Játéktár a Mesélő Biblia történeteihez kapcsolódó ötleteket tartalmazza. Különböző tevékenységi formákkal adja át a gyerekeknek a bibliai eseményeket, miközben ők is részeseivé válnak, miközben ők is fejlődnek pl. mozgásban, kommunikációban, gondolkodásban. Ügyesednek, verselnek, együttes élményeik száma növekszik, s mint a drámajátékokban a csoportos hatás, a részvétel öröme is fokozhatja a saját örömüket.

A történetekhez általában 6-8 játék- és feladatötlet található,de olyanok is akadnak benne, amelyeket a bibliai történettől eltekintve is játszhatunk. A feladatok címei alatt megtalálhatóak azok a címszavak, amelyekkel az adott játékot jellemezték: kiknek ajánlják (picik, kicsik, alsósok), milyen játékot takarnak (mozgásos, nyelvi, gondolkodtató..)

A kötet -véleményem szerint- hiánypótló ötleteket tartalmaz a felnőttek, a szülők, a pedagógusok részére, hogy a néhány perces játékok során a gyermekek közelebb kerüljenek a bibliához, könnyebb legen a történetek befogadása, átélése, megértése. Hisz játszani jó, és a kisgyerekek legjobb tanulási módszere a játékos tevékenységek, a játékok sokoldalú felhasználása minél több érzékszerv bevonásával!

(A játéktár nem komplett tevékenységvázlatok, hanem egy útmutatót adnak a felnőtt számára!)

Bevallom őszintén, sokat fogom forgatni még, és sajnálom, hogy nem a saját gyermekim apró-korában került a kezembe, jelent meg!

Harmat Kiadó
2013

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...