2013. december 31.

Maria Ángels Anglada: Auschwitzi hegedű

Megpróbálom megírni most az idei utolsó értékelésemet, amiről nem egyszerű írni. Hogy miért? Rövid és olyan történet, amiről mindenki tud, ami mindenki előtt ismert. Holokauszt, Auschwitz, meghurcolások, ruhahegyek, aranyfogak, Oscar Schindler stb. 

Azt is tudhatjuk, hogy rengeteg fantasztikus zenész veszett oda a haláltáborokban, s ki tudja, hogy mennyi tehetséges hangszerkészítő?

Az Auschwitzi hegedű című könyvet több ok miatt is szerettem volna elolvasni. Egyik a téma miatt, amiből nekem sosem elég. Tudom, beteges lehet, mégis... A másik ok pedig az, hogy nagyon szeretem a hegedű hangját. Egyenlően, az első helyen állnak az orgona-és zongoramuzsikával. 
A könyv egy hegedű története. Daniel története. Egy auschwitzi hegedű története. Egy hegedű, ami egy haláltáborban készült Daniel, a hegedűmester keze alatt. Nem tudom, hogy hány nap alatt, Daniel sem tudta, hány napja van az elkészítéséig, csak azt tudta, hogy valószínűleg az élete múlik azon, hogy a hangszerszerető Parancsnok vagy egy másik Főgonosz nyeri meg azt a fogadást, hogy a rab időben elkészül-e a tökéletes hegedűvel?
Az egyik oldalon egy doboz minőségi rajnai bor volt a tét, a másik oldalon, hogy Daniel is bekerül az irtózatos kísérleti bázisba.

Nem tudta miért harcol, nem tudta, hogy megnyeri-e a küzdelmet, de azzal tisztában volt, hogy az orvos felségterületét nem szeretné átlépni, így bebiztosította életét illetve halálát.
Munka közben az információk csurrantak-cseppentek a segítőtársakról (egy hegedűművészől, akinek meg kellett szólaltatnia a hangszert a Parancsnok előtt), Daniel menyasszonyáról Evaról, és Regináról az unokahúgról, akinek sikerült árjaként nevelkednie...

A hegedű, az információk, a borzalmak. Semmi újdonság, de mégis valami boldogság... A zene boldogsága.

S, hogy került ez a háborúban készült, háborút megjárt darab Reginához?, s hogy került vissza a körforgásba?- erről is szól ez a rövid szépirodalmi mű.

Ezeknek a könyveknek a sajátossága, hogy szépek; hogy nem lehet spoilerezni, mert nincs mit. A lapokon ott vannak a tények, a történelem, a szeretet, a jóság, a borzalom. Minden.

Libri Kiadó
2013


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...