2013. december 3.

Böjte Csaba: A Fehér Szív Útja


Böjte Csaba atya, azaz Csaba testvér nyugodt arcával, lágy, mesélős hangjával, megnyerő tekintetével sokunk szívébe belopta magát vallási hovatartozástó függetlenül. Tökéletesen mindegy, hogy mely oldalról közelít az emberhez, mert aki meghallgatja mondatait, megérti Csaba testvér mondandóját, annak célba érnek a szavak.
Ez lehet egy történet, lehet egyszerű példázat a mai nyelven, lehet egy bibliai ige vagy akár egy imádság.
A Fehér Szív Útja egy új kötet, s ugyanúgy mint az eddig megjelent könyveit, mindenképpen birtokolni szerettem volna, mert jó elővenni, olvasgatni, elgondolkodni.

Előző kiadványa A szeretet bölcsője (A házasság mérföldkövei) egy másik fontos területet érintett, hiszen a mai világban a házasság intézménye valahogy -sok esetben- egy alternatív síkra lépett.

A fehér Szív Útja pedig egy vallási kis könyvecske, benne Isten legfontosabb parancsolataival. A 10 parancsolattal, a Főparancsolattal és az egyik legfontosabb kérésével, a szaporodással. A kötet ezeken a parancsolatokon megy végig egy-egy rövid magyarázattal, néhány kérdés feltevésével, végezetül pedig egy ide kapcsolódó imával.

"A mai világban nagyon sokan foglalkoznak fizikai testük, belső szerveik megtisztításával, méregtelenítésével, ezért az emberek különféle kúrákon vesznek részt, nehéz gyakorlatokat végeznek, táplálkozásukat, mindennapi életüket átszervezik. (...) nem szabad se a testi, se a lelki dimenzióját az életnek elhanyagolni (...)."

A könyv egy lelki útmutatás, mely az egész embert a maga szellemi, lelki méltóságában megtisztítani, felszabadítani. A Fehér Szív Útja a testi-lelki tisztulás útja, amely a pálos atyák Sziklatemplomától indul el és a Gellért-hely oldalában a Gellért-szobrot érintve az Erzsébet hídon keresztül a pesti ferences templomig tart. Az út lehet ez a séta, de lehet a szoba csendjében is. A cél nem az út, hanem a cél bennünk van. ugyanaz a cél, minta tékozló fiú esetében: a megtérés.

A könyv egy igazi adventi elcsendesedés, elgondolkozás, magunkba nézés. A kérdések megválaszolásával feltéphetünk sebeket, helyre tehetünk dolgokat, átértékelhetünk eseményeket. 

De meg merjük-e tenni?

Helikon Kiadó
2013

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...