2013. október 31.

Adam Makos - Larry Alexander: Felettünk a csillagos ég

Huhhhhh, ez egy igazi, emelkedett világháborús történet. Olyan, amilyet még nem olvastam.
Ahol nem hallok a holokausztról, ahol nem olvasok minden oldalon gyilkolásokról, ahol nem feltétlenül mindenki náci, s ami főleg a levegőben játszódik.


Felettünk a csillagos ég, azaz ha csillagok láthatóak az égen,akkor nem lesz légi támadás-mondták ezt, de csak a második világháború első időszakában. Később már mindegy volt..

Nem tudom, ki hogy van vele, de
a háborút eddig csak kívülről és a földről szemléltem a könyveken keresztül, most pedig betekinthettem azokba az égi járművekbe, a különböző repülőgépekbe, amelyekről eddig csak a szirénázások, légiriadók kapcsán hallottam.

Adam Makos könyve egy amerikai és egy német katona életébe enged bepillantani, akik 1943.december 20-án kerültek kapcsolatba egymással, mindössze 10 percig. Ez az egymás mellett, (majdnem) szótlanul repült 10 perc mindkettőjük számára maradandó élmény maradt olyannyira, hogy kb. 40 évvel később zokogva borultak egymás nyakába, hogy az életük fennmaradó részében ne veszítsék el egymást.

Ez a könyv az ő történetük. 10 perc, amire az egész történet fel lett építve, hogy megismerjük a német vadászpilótát Franz Stiglert, és az amerikai bombázó pilótáját Charlie Brownt.

Az akár világraszóló eseménynek mondható 10 perc 1943.december 20-án történt, azon a napon ami már a háborúból kifelé vezető úton helyezkedik el. Ezen a karácsony előtti napon a német Franz a Luftwaffe kötelékében állt már néhány éve, tudta, hogy mi a feladata, és nem tudta még ő sem, hogy mit is fog tenni az amerikai B-17-es bombázógéppel. 
Fontos megjegyezni, hogy soha nem volt náci, soha nem volt a Német Szocialista Párt tagja, sőt kiemelte, hogy szülei is e párt és Hitler ellen szavaztak. Ő már gyermekkorától szenvedélyesen vizsgálta a repülőgépeket, édesapja és Josef atya segítségével alkotott, szerelt majd repült a bátyával együtt. Szenvedélye volt az égi járművek sokfélesége, sokáig a háború egyik megbecsült oktatópilótája volt, s csak testvére halála vitte őt a valóságos harcokba.

Franz háborús életét és tetteit olvasva olyan történetekbe és eseményekbe pillantottam be, amely az égi harcosok mindennapjait kísérték Németországban vagy éppen a borzalmas körülményeket felsorakoztató afrikai sivatagok harcaiban, ahol egy kiásott lyukban aludtak fejükön vászonnal, ahol a bőrük fekélyesen tönkrement, ahol meg volt engedve, hogy ne nyakkendőben repüljenek, mert egyébként híresek voltak a makulátlan ruházatukról.
A hangárok, a hadba indulások mellett, sajnálkozhattam velük, és megértettem, hogy a legtöbbjüknek milyen bulikra volt szükségük a felejtéshez; milyen elszámoltatásokat kellett olykor elszenvedniük a győzelmeik miatt, s mindemellet mennyire a győzelmek juttatták el őket a megbecsült kitüntetések megszerzéséig.

Charlie Brown életét csak röviden ismerhettem meg, hiszen ebben a történetben Franz nevezhető főszereplőnek. Olyan főszereplőnek, akiről, s akinek tetteiről az amerikai B-17-es "Kocsma" névre hallgató bombázó pilótája nem beszélhetett, mesélhetett. Titokban kellett tartani. Charlie így fel sem tudta dolgozni annak a napnak a történetét, rémálmai nagyon sokáig kísértették őt, hiszen az eseményeknél 7 ember (és saját maga) élete múlt azon, hogy ő hogy dönt.

Olvastam a felszállásokat, néztem a könyvben lévő fényképeket.
Olvastam a felszállásokat és próbáltam elképzelni a pilóták mindennapos harcba indulását, hogy nem tudhatják, hogy mi fog velük történni.
Olvastam a felszállásokat és csodálkoztam: hogyan tudták elfogadni a barátok, a társak elvesztéseit, amikor ők, a németek már 1942-től megfogalmazták magukban, hogy el fogják veszíteni ezt a háborút is.

Olvastam, figyeltem, majd bármi is volt a könyvben, nagyon örültem a végén, a találkozáskor, és velük könnyeztem meg ezt az egész majdnem 60 éve megtörtént eseményt.

A borítón a megsérült B-17-es bombázó és Franz vadászgépe látható.

Bár voltak pillanatok, amikor a sok harc, a repülőgép típusok, és a katonák nevei megzavarták az olvasásomat, az egész könyvet tekintve egy érdekes és szép történetet olvashattam, ami megtörtént, s ez még meghatóvá is teszi az egészet.

4/5*

A könyvet rövidesen kisorsolom!

Maxim Kiadó
Mont Blanc Válogatás
2013

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...