2013. május 13.

C.S.Lewis: Caspian herceg- NARNIA krónikái 4.


"A régmúlt időkben még léteztek titkos átjárók a világok között..."


Tökéletes könyv az utolsó nagy vizsgák előtti tanulás megkezdéséhez!
Egyrészt azért, mert letehetetlen volt számomra, így mihamarabb kezembe vehetem az utálatos tételeimet, másrészről pedig azért mert végre visszakaptam az izgalmas narniai kalandokat, belemerülhettem, drukkolhattam, reménykedhettem a sikerben, a visszatérésben, s ha már a való világban nem lehet átlépkedni a világok között, itt megtehettem, ebben a mesében.

A harmadik kötethez képest nagy fordulat következett be, a gyerekek –Susan, Lucy, Edmund és a nagy király Peter- visszatért Angliába, egy évet ott töltöttek és emlékeztek a varázslatos kalandjaikra.
Éppen a vasútállomáson vártak a vonatra, hogy a bentlakásos iskolai tanulmányaikat megkezdhessék két helyen (külön a lányok és külön a fiúk), amikor a csoda újra megtörtént.
Igen ám, de nem is akárhova csöppentek! – Természetesen Narniába, a második otthonukba, uralkodásuk helyszínére, de mivel az idő másképp telik a két helyen, így megrökönyödve vették tudomásul, hogy évszázadok teltek el Aslan birodalmában, a hatalmat a gonosz Miraz király gyakorolta, aki még a narniai hiedelmet is elfogadó testvérét is megölette. Nania nem a csoda országa volt már, nem jártak-keltek a fák, nem beszéltek az állatok, nem éltek kentaurok, faunok, törpék és egyéb különleges lények. Elpusztultak vagy álcázták magukat, és reménykedtek egy jobb országban. Caspian herceg Miraz király unkaöccse a trón várományosa, aki örökölte halott édesapja álmodozását, hitt dajkája meséiben, hitt a házitanító „tanításaiban”, így, amikor kiderült valami……… azonnal menekülnie kellett a túlélés reményében, mert a telmarinok azonnal üldözőbe vették őt.

S, hogy sikerült-e a néhány bátor vállalkozónak megmentenie Narniát, visszahoznia a régi idő emlékeit és megmenteni a természetfeletti lényeket? Természetesen kiderül a könyvből, s az is, hogy a 4 kis hős mennyire örült a visszatérésnek, egyetértettek-e mindenben…


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...