2012. november 1.

Mats Strandberg - Sara B. Elfgren: A Kör (Engelsfors-trilógia 1. rész)

Néha szükséges a fülszöveghez fordulnom, mert úgy érzem, hogy annyi történés és összeérő szálak szerepelnek egy ilyen izgalmas könyvben, hogy akaratlanul spoilereket írnék.

"Engelsfors. Egy apró csodás kis város Svédországban, ahol 6 lány épp csak elkezdte a középiskolát. Semmi közös nincs bennük – kivéve hogy mindegyikőjükben ősi ördögi erő lakozik. Az őszi szemeszter csak elkezdődött, amikor egy halott diákot találtak a suli egyik wc-kabinjában. Mindenki öngyilkosságra tippel. Mindenki, leszámítva a hat lányt, akik tudják az igazságot. Egy éjjel, amikor a hold kísértetiesen vörösen borítja be az eget, a lányok találkoznak a parkban. Nem tudják hogyan és miért mentek oda, csak azt tudják, hogy szükségük van egymásra a túléléshez. Azt mondják boszorkák. Egy ősi prófécia állítja, hogy ők a kiválasztottak. Ettől a naptól kezdve a gimiben már élet vagy halál a tét. És a lányoknak még sok mindent meg kell tanulniuk saját erejükről is. Az idő csak fogy. Valami vadászik rájuk, és ha nem ők találják meg előbb és pusztítják el azt, akkor ők halnak meg…"

Tehát Svédországban vagyunk, fent Északon, ahol hűvösebb van, ahol kietlenség van ebben a kisvárosban, ahol a tipikus tizenévesek utálnak élni, lakni, mert mindenki ismer mindenkit, akinek minden léptét látja valaki ismerős, ahol nem lehet kilépni egy ránk-akasztott jelző bűvköréből, ahol, ha eddig nem volt, azután sem lesznek igazi barátaink, ahol ugyanazok a fiúk tetszenek a lányoknak, és még sorolhatnám tovább.

Engelsfors, ahol minden kudarcba fullad, ahol a kihalt és csődbe ment bevásárló központ-ban jósközpont nyílt, ahol egy kis helyi újság tudósít minden nagy és semmitmondó eseményről, ahol ............. boszorkányok élnek, s mit sem sejtenek önmagukról, egészen addig amíg meg nem hal egy tanuló az iskolában, akiről kimondják, hogy öngyilkos lett, s nem tudjuk a boszorkányságot addig, míg a fent nevezett lányok, Rebecka, Miino, Linnéa, Ida, Anna-Karin és Vanessa nem látják vörösnek a Holdat, és nem mennek a kisváros egy kihalt területére ugyanabban az időben. A megvilágosodásuk nem is történik meg ezen az estén, illetve nem mindannyiuknál, csak azt tudják, hogy ők a Kiválasztottak, ezt titokban kell tartaniuk, és együtt tudják elérni a változást, a megoldást.

A történetről nem is ejtek több szót, de nekem szembetűnt, hogy a lányok mindegyike magának való természetű, akikre ezen sors választása esett. Illetve a jellemük miatt váltak boszorkánnyá?.. bármit gondolhatunk bele ebbe, ezen a tényen nem változtat az a tény, hogy a lányok családi hátterében, vagy a lányok személyiségében mind találhatóak olyan jellemvonások, amelyek miatt, vagy ezek következtében, igazi barátok nélkül tengődnek: felszínesen vagy magányosan. 
Bármelyik jellemvonást nézem, az árvaságból fakadó deviáns magatartást, az anorexiát, a tanulás-mániát, vagy éppen a kövérségből fakadó peremhelyzetet, (stb.) mind-mind olyan életet hoztak magukkal, ami miatt ők lehettek volna a Kiválasztottak, ha utólagos kiválasztás lett volna. De ezt csak én gondolom, és mivel ezzel születtek,  nem is lett lényeges.
Miino élete tűnt csak normálisnak, ha szigorúan vizsgálom, de ez nem jelent semmit a történet szempontjából, csak mindig megakad a szemem, és fennakad az olvasásom, amikor hányatott és zaklatott kamaszokról olvasok. Annyira tetszett a szereplők ábrázolása, hogy meg is fogalmaztam: ha körülnézünk bárhol láthatunk ilyen fiatalokat, bárhol hallhatunk róluk, bárhol felismerhetjük őket... talán mi magunk is valamelyik típusba tartoztunk. Drukkoltam mindegyiküknek, hogy a saját maga alkotta, irányította élet úgy sikerüljön, ahogy tényleg jó lesz.

A történet, a boszorkányságok, a mágikus cselekedetek sorra megjelennek a történetben, meglepetések sora tárult a szemem elé, s miközben haladtam az olvasásban, úgy lettek téziseim, amik -természetesen- nem állták meg a helyüket. Nem volt egyszerű a lányok összedolgozása, nem mindig jutottak dűlőre a saját maguk alkotta vélemény-különbségek miatt is, de az hetek/hónapok elteltével rájöttek, hogy nincsen más választásuk, és remélték, hogy a Kör alkotása, hogy mindegyikük benne legyen sikerülni fog. 
Hiába nem volt 100%-osan akciódús a könyv, mégis haladni lehetett vele, mert lekötöttek a lányok, a macskák, hollók és rejtélyek, folyamatosan véleményt formáltam. Aztán hirtelen akcióba lendültek, s gyorsan haladtak az események. Izgalmas történet, amelyben én cseppet sem unatkoztam, s így feltételezhetem, hogy a tizenéves-izgalmakra vágyó- korosztály tagjai is lelkesedni fognak a könyvért.

Elgondolkodtam, hogy a következő kötet milyen újdonsággal fog szolgálni, mert az már bebizonyosodott: boszorkányok pedig vannak!

5.

Geopen Kiadó
2012


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...