2012. november 18.

Chapman a szeretetről

A szeretet...

mi is a szeretet, amelyet érzünk, amelyről vannak elképzeléseink, s amelyet sokféleképpen tudunk megfogalmazni?

Varga Endre Gábor: Szeretettanítás című könyve szerint:
„A szeretet a másik ember vélekedésének, gondolatainak és álmainak tisztelete, együttérzés a hibáiban, és az az elv, hogy kisebb áldozatot hozunk azért, hogy neki ne kelljen nagyobb áldozatot hoznia.”
Idézhetnék ide sok más gondolatot, de nem teszem, mert vége-hossza nem lenne. 
Véleményem szerint, Gary Chapman már sokat letett az asztalra, ha így fejezhetem ki magam. Sok könyvet írt, ha egy szót keresek, amely az összes könyv központi témája, akkor a a szeretet mellett teszem le voksomat.

Bármelyik könyvét tekintem (elég sokat ismerek már), mindegyik alap eszméje, hogy a szeretet legyőzi az akadályokat, vagy kisebbé teszi; a szeretet átszövi a mindennapjainkat bárhová tekintünk: szülői mesterségünkre, gyerekeinkkel való kapcsolatainkra vagy éppen a társunkkal szembeni kommunikációnkra, de tekinthetünk az isteni szeretetre is. Szeressünk, és változtassunk, ha szükséges.

Ez a kis könyv az író gyűjteménye, amelynek idézetei, mondatai, szösszenetei a szeretet köré csoportosulnak. Bármelyiket is olvassuk, mindenkor helyesen bólogathatunk, hogy igen, milyen jól megfogalmazta ezt Chapman.

Sose mondjunk le a szeretetről, hogy a szeretet velünk kezdődik.., hogy mássá teszi a jövőt, hogy kiapadhatatlan forrás, és még sorolhatnám a magvas gondolatokat.


Ha valaki azt állítja, hogy a szeretet megoldja minden problémánkat, az valótlant állít. A történelem azt példázza, hogy sok embert, akár a legszeretetteljesebbeket is földrengések, árvizek, forgószelek, hurrikánok, autóbalesetek, betegségek és egyéb csapások sújthatnak, sőt sokan üldöztetést szenvednek pusztán azért, mert a szeretetben nem ismernek megalkuvást. Hogyan képesek az emberek a nehézségek és fájdalmak ellenére is kitartani a szeretet mellett? Néha épp a legnagyobb nehézségek közepette adódik ma legjobb alkalom arra, hogy kifejezzük és megosszuk szeretetünket. A szeretetteljes életben az a legszebb, hogy boldogságunk nem a körülményektől függ. Abban találunk örömet, hogy másokat szerethetünk..."

Ez a kötet éppen a megfelelő időszakban talált rám, éppen akkor, amikor egyre inkább befelé fordulva készülök lelkiekben az adventi időszakra, amikor egyre többet fordulok a gyerekeim és szeretteim felé a karácsonyt várva, arra készülve.

Önmagunknak, ajándéknak.... sok szeretettel.Harmat Kiadó
2012

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...