2012. október 8.

Esti mesélő könyv - Állatos mesélő könyv

Erre a két mesekönyvere egész rövid idő alatt lecsaptam: amikor megláttam a borítókat, azonnal! A gyönyörűséges képek elvarázsoltak, és amikor kinyitottam a könyveket, a mesék tovább segítették ezt a varázslatos utazásomat.
A mesék elfeledtették az aktuális gondjaimat, olvasásukkor visszacsöppenek abba a világba, ahova a legtöbb felnőtt már nem képes visszatérni.
Nagyon jól szórakoztam miközben a történetek sorain szaladtak a szemeim, és olyan szerencsés helyzetben voltam, vagyok, hogy nem csak a saját gyerekeimnek olvashattam fel 1-1  királyos, tigrises, szegény legényes csodát, hanem az ovis gyerekekkel együtt is örülhettem, ott is folytathattam, akár egyedül is, a csendes pihenőjük alatt. Így történhetett meg, hogy egész hamar befejeztem a két könyvet, amely rengeteg mesét tartalmaz. 
S bár nem zavar, ha nincsenek rajzok egy mesekönyvben hiszen az audio-vizuális világ egyre nagyobb teret hódít a gyerekek életében is, bevallom, hogy ha vannak képek, azokkal nagyon kritikus vagyok. A Mesélő Bibliában (és társ-kiadványokban) megismert és megszokott kedves illusztrációk (Kállai Nagy Krisztina alkotásai) vezették végig a mesekönyvekben olvasható értékeket, amelyekben egyaránt megtalálhatóak voltak az emberek, állatok; a furfang és a szerencse, a jóság és az alázat, szeretet. Mindkét könyv végén megtalálhatóak azok a ötletek (ötlettár), amelyek segítik a mesék csoportban történő feldolgozását.


Az Esti mesélő könyv 40 története a világ különböző részeiből érkezett hozzánk. A vissza- visszatérő tigris és nyuszi, és az ő közöttük lévő kapcsolat Rémusz bácsi meséit juttatta eszembe, azaz nem is kellett drukkolnom a pihe-puha tapsifülesnek, tudtam, hogy ő lesz mindig az okosabb.

Megismertem Ostoba Jack-et, aki Mihók hasonmása volt, és találkoztam egy másik állatok nyelvén tudó juhásszal is. Ott voltam a kislány mellett, aki a csillagokkal szeretett volna játszani, és bandukoltam a kisegérrel, aki feleséget szeretett volna találni magának.
Ha arra is kíváncsi vagy, miért is nem bántja az oroszlán az egeret, akkor mindenképpen vedd kezedbe a könyvet, és még számtalan kedves rövidebb vagy hosszabb mese tárul a szemeid elé.


Az Állatos mesélő könyv (36 mese) annyiban tér el az előzőtől, hogy csupa csodajó állatos történet kapott benne helyet. Nekem, pedagógusként mindig az a legnehezebb, hogy az adott témához területhez olyan kiegészítőt keressek és találjak, amelyekben pont azok az állatok szerepeljenek, amelyet én szeretnék. 

Ebben a könyvben ezek megtalálhatóak. A holló, a szamár, a papagáj, a hangya, az egérszarvas(!) akinek a barátja a tarajos sül volt, a mangófás majmok, mind-mind megtalálhatók a könyvben, csak győzzed megkeresni őket!
Ebben a kötetben már külön iskolás korúaknak szóló történetek is olvashatók, és ez is tartalmaz a végén egy Ölettárat, a feldolgozásokhoz. A világ minden tájáról bemutatott meséken keresztül segíthetünk a gyerekeknek más tájakat, más népeket és más szokásokat is megismertetni.

Mindkét könyvben megfelelő hosszúságú mesék találhatók, amelyek a gyerekeket elröpítik egy új világba, éppen abba, amelybe vágynak: a mesék birodalmába.Kiadta: Harmat Kiadó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...