2012. szeptember 21.

Török András: BUDAPEST KÖNYV avagy Simplicissimus szerint a világ


Már a borító is elkápráztatott, mert imádom a régi fekete-fehér fotókat, s a többi fényképet és aláírásukat is élvezettel nézegettem, olvastam el.
Azt is nagyon szeretem, ha Budapestről olvashatok akár csak néhány sort, néhány emlékezést, mert annyi minden más volt, annyi minden másmilyen volt régen, mint amit én tapasztalok 2012-ben. S mivel szívesen bandukolok Pest és Buda utcáit járva, ez a könyv tökéletesnek bizonyult a megfogalmazásaival, a jópofa szövegeivel anekdotázásaival.

Én, Budapest mellett élőként, aki a Fővárosban tanult, bulizott, itt dolgozik, egész egyszerűen úgy gondoltam, hogy ismerem a várost. Azt hittem, hogy nem tud még egy gyönyörű ablak elkápráztatni, vagy nem tudok még jobban elámulni azon, ha az egyik hídon átsétálok.
De igen! Hiszen a 33 érdemes épületből, helyből vagy éppen élményből, amit egy Budapestre látogatónak érdemes megnéznie, ahova érdemes ellátogatnia, abból több, mint a felét nem ismerem, nem láttam.
De igen! Mert olyan dolgokat nem tekintettem meg eddig, amik miatt érdemes budapestinek lenni! Az olvasás közben akkora vágyódásom támadt, hogy győzzem majd megnézni ezeket a helyeket, képeket.

Török András könyvét olvasva máris nyakamba kapnám a várost, és
-          megkeresném azt a cégért, melyet említ a könyv,
-          vagy megnézném azt a két erkélyt, amelyet N.Kósa Judit említett,
-          a mai online világban igenis vennék egy képeslapot egy csodaszép jellemző képpel és elküldeném egy kedves ismerősömnek, még akkor, ha Budapesten lakik,
-          megnézném a Dunát, hátha mégis kék a vize valamely szakaszon,
-          megkeresném a kis királylányt,
-          ennék ismét egy sütit a Ruszwurmban..
-          ...
-          ..
-          .

A Budapest Könyvben található, különböző hosszúságú séták érintik a Várnegyedet, a Citadellát, a Belvárost, a Városligetet és minden olyan fontosnak mondható nevezetességet, amelyről mindenki, vagy sokan hallottunk, de mégsem ismerjük teljesen. Minden séta mindig, minden alkalommal tud újat mutatni nekünk, újat üzenni nekünk. Csak nyitott szemmel kell járnunk!

Olyan hasznos információkat is tartalmaz a könyv, amelyek pl. segítenek az ideutazóknak a közlekedésben, a telefonok használatában, a térképek használatában, a szálláskeresés ötletelésében, s ebben tippeket is ad az ideutazóknak.
S még egy kvíz kapcsán is nyerhetünk egy nagy mosolyt, ha tudjuk a helyes választ.
Bevallom, én ezen elbuktam, de vállalom, mert nem is vagyok fővárosi.
Elbuktam, de mégis gazdagodtam, mert új információkat nyertem arról a városról, amelyet szeretek.

Most veszem is a kalapomat, s kalandra, azaz útra fel!
Tegyétek ezt ti is!

(S bár vigyázok a könyveimre, ez biztosan gyűrődni fog a folyamatos lapozgatás és kirándulások során.)

Park Kiadó
2012

2 megjegyzés:

  1. Akit e nagyszerű munka mellett,a budapesti városrészek iránt is érdeklődik, annak ajánlom a: Tabán egykor és ma c. Nagyon sok régi és mai fotóval, tömör történettel és német nyelvű fejezettel is, meséli el az eltűnt városrész történetét.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm. Mindenképpen keresni fogom!
    A.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...