2012. szeptember 11.

Mike Mason: A gyerekek misztériuma - Amit a gyerekek tanítanak nekünk

A gyermekek misztériuma, a gyermekek isteni titka, rejtélye, vagy nevezzük, ahogy szeretnénk a gyermekeket körülvevő megfejthetetlen szépségeket és csodákat. 
Mike Mason könyve, a saját története és munkája, és gyermekének története segítségével nagyon olvasmányos módon végigvezet egy úton bennünket, amelyen felfedezhetjük a bennünk élő, vagy éppen elfelejtett gyermeket, amelynek segítségével egy másik oldalról tapasztalhatjuk meg a gyermeki világ csodáit. A szülő-gyermek kapcsolat és az Istennel való kapcsolat között von párhuzamot e könyvében.

Ki ne érezte volna már egy kisbaba különleges ártatlanságát? Egy gyermek születésével egy új angyal száll le hozzánk, akik a legtöbbet képesek tanítani nekünk, felnőtteknek. Ha gyermekivé szeretnénk válni, akkor el kell sajátítanunk annak a művészetét, hogy hogyan tartsuk frissen  a múltat, hogy az egynek tűnjön a jelennel, hogy felnőttként is megmaradjon bennünk a gyermeki lét.

Mason könyve sok-sok fejezeten keresztül építi fel a könyvét a szív kiáltásától a toronyépítésen keresztül, a megszületéstől a tipegőkoron át a növekedésig a kamaszok által kirobbantott forradalomig. A forradalomig, amikor már nem a szó szerinti kisgyermekkorról van szó, amikor már egy megváltozott, fejlődő gyermeket nézegetünk, vizsgálgatunk: a mi gyermekünket, akitől a legtöbb szeretetet kapjuk, és akinek a legtöbbet adjuk.

"Talán a valódi szeretet ott kezdődik, ha vállaljuk - Isten, önmagunk és a gyerekeink előtt-, hogy nem tudjuk, hogyan is kell szeretni."

A gyermekek misztériuma című könyv a Biblia igéinek segítségével vezet be minket a gyermeki létbe, hogy könnyebben megismerjük a gyermekünkkel való kapcsolatunkat, hogy megértsük, elfogadjuk őket,
- hogy a síró csecsemők saját magunkra emlékeztetnek minket; hogy lelkünk, olyan, mint egy kisbaba;
- hogy gyermekünk születésével újra tanulunk járni, s hogy újra félni kezdünk a sötéttől; hogy önszántunkból kell a megfelelő figyelmet fordítanunk rájuk.
- hogy miért rettegünk mi, felnőttek a gyerekektől;
- hogy a gyerekek tettekkel és példaadással vezetnek minket, ahogyan nekünk kellene őket.
- a mesék, a történetek, a dramatizálások fontossága, úgy ahogy Jézus a történeteivel tanította a tanítványokat;
- hogy a dolgok csakúgy megtörténnek a világban? hogy a tudományos magyarázatok érnek-e valamit?;
- hogy az akaratosság belőlünk, szülőkből indul-e ki?, akkor viszont hol a hiba, ki a hibás?;
........ még sok felismerés, megismerés, elgondolkozás, tanulás.

Mike Mason önéletrajzi ihletettségű mondataival és bibliai idézeteivel érinti a fontos témákat, amely minden szülő fejében, szeme előtt megfordul, történik a gyermeki léttel kapcsolatban. Az játszmák, a felmerülő generációs problémák után a felnőttség kapujáig jutunk el, miközben mi szülők is elgondolkodhatunk boldogok vagyunk-e.  

A gyermekiség  misztériuma mindenki számára ott rejtőzik, ahol a legkevésbé keresi, azon a helye, amelyet rendszerint elkerül: a legnagyobb gyengesége környékén.

"Tudom, kemény az élet, de közben egy remek parti zajlik. Az egész föld ünnepel. Az ég úgy lengedez a fejünk fölött, mint királyi palást, melyet épp a vállunkra készülnek teríteni. Szaladj csak oda az ablakhoz és nézd meg! Miért ne feledkezhetnénk el a kötelességekről, a ránk nehezedő nyomásról, a teregetnivalóról, a nyomós indokokról és minden egyéb felnőttes aggályunkról? Miért ne rúghatnánk le a cipőnket most rögtön, hiszen szent a talaj ahová lépünk, amikor gyerekeink mellé kuporodunk."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...