2012. május 1.

Dr. John Townsend: Kamaszhatárok


Mikor mondjunk igent és hogyan mondjunk nemet a kamaszoknak?

Ki ne lenne/lehetne tanácstalan, amikor gyermeke kamaszodni kezd? Amikor a kamaszodásra jellemző tünetek kezdenek megjelenni rajta? Amikor nem is tudja, hogy sírjon-e vagy nevessen? Mindenki valahogyan átesik rajta, valahogyan "túléli".

A könyv abban segít, hogy  a szülőknek tudniuk kell felismerni: mikor válnak túl korlátozóvá, illetve mikor egészséges és helyénvaló nemet mondani. 
A szülőknek, így nekem is képesnek kell lennem különbséget tenni, hogy a gyerek megfelelően tudja elsajátítani a felelősségvállalást és az önkontrollt.
Sokak számára a legnehezebb feladat, hogy a lázadást, a hisztit, a fenyegetőzést is próbáljuk meg szeretettel és határozottan alakítsák, módosítsák a gyerekeik számára kijelölt határokat. A könyvben nagyon tetszetősen ez így van megfogalmazva:
"A határok a fatörzshöz hasonlatosak. A fatörzs tartja egyben a leveleket, a gyümölcsöt, a gyökereket. Kezdetben minden erős törzsű fa gyenge csemete volt. Karóhoz kellett rögzíteni őket, hogy elbírják a saját súlyukat. Külső támaszra volt szükségük, mielőtt erős fává cseperedtek.
Hasonlóan zajlik a határok kialakulásának folyamata is."

Mik a mi elképzeléseink? Milyen céljaink vannak a tizenéves gyermekkel kapcsolatban? Fontos, hogy a közös hangnem kialakításával közelítsünk egymás felé, megfelelő időt hagyva mind magunknak, mind pedig a kamasznak.

A KAMASZHATÁROK című könyv 4 nagy fejezetből áll.
Az elsőben megismerheti a felnőtt a saját határait, ami a többi határ kijelölésében fog segíteni. Itt kerülhetnek előtérbe saját mlékeink, saját szüleinkhez való viszonyulásunk, a magatartásunk, a szülői reakciók. A rövidke fejezet lényegre törően fogalmazza meg, hogy ismerkedjünk meg a gyermekünkkel!

A második fejezet a kamaszok sajátos lelkivilágába, gondolkodásmódjába, érzésvilágának megismerésébe próbál bepillantani. Megismerhetjük azt a 4 alapvető képességet, amelyre feltétlenül szükségünk lesz a továbbiakban. (önmeghatározás, különállás, becsületesség, kitartás) A következő fejezet az egészséges határállítással és a határátlépés megszegésével foglalkozik, hogyan kell ezeket kialakítani, mely az a 4 oszlop, ami szükséges, a könyv utolsó fejezete pedig a kamaszok sajátos problémáival foglalkozik, és megkísérel segítséget nyújtani ezek megoldásában. Ez a negyedik rész hosszan taglalja a kis problémáktól a hatalmasokig terjedő lehetséges dolgokat, mint pl. az öltözködés, vagy éppen a drog vagy egyéb függőség problémáját (és még nagyon sok minden tartozik ide).

Átfogó, részletes, forgatni való mindenkinek.
Hogy megoldást találjon.
Hogy felkészüljön.
Hogy kimásszon belőle.
Hogy elkerülhesse.Köszönöm a Harmat Kiadónak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...