2012. április 21.

Roberta Rich: A velencei bába

Lányom neve miatt vonzódom a Hanna nevű szereplőkhöz, így ezt a könyvet is hamar felfedeztem. Most jutottam el odáig, hogy kezembe vegyem, s a tanulás és a történet vonzósága miatt hamar be is fejeztem.

Rövid értékelés: tetszett és ajánlom: egy jó kikapcsolódás egy süppedős fotelben történő történelmi utazáshoz.

Hosszabban azt tudnám írni, hogy a XVI. században játszódó történetben Hanna a zsidó bába olyan lépésre szánja el magát, ami akkor tilos volt, ami akkor büntetendő volt, ami akkor halálra ítélendő volt. Arról nem is beszélve, hogy a nők sorsa még más volt.

De itt áll ez a nő, aki a szerelméért-férjéért olyan lépésre szánja el magát, amit más nem tett volna meg ebben az időben. Olyan nő, aki a gyermekszeretete miatt szánja el magát, amit senki más nem vállalt volna el. Olyan eszközzel dolgozott szükség esetén, amellyel akár boszorkánynak is kikiálthatták volna őt. Ő volt egy velencei bába, ő volt A velencei zsidó bába, aki nem segíthetett keresztényeknek, mégis elment.

A történet másik szálán megismerjük férjének, Izsáknak Máltában játszódó történetét, aki vár, hogy visszavásárolják őt az elszenvedett rabságból, aki kitartóan és hűségesen ellenáll minden gátló tényezőnek és reménykedik vagy hisz Istenében, hogy egyszer viszontlátja feleségét, akivel sok-sok szép és fájdalmas dolog van már a hátuk mögött.

A sok szereplő mellett még egyetlenegy nevet említek meg: Matteo.......... 
A hosszú értékelésem végén már csak annyit említenék, hogy a korszakban megjelenő élet-halál kérdést,  a brutalitás megjelenését, a zsidó-keresztény ellentétet pont megfelelő történelmi háttérrel jelenítette meg az írónő. 
Komolyan és őszintén ajánlom a mai nagyon modern és nagyon fiatalos és nagyon sokat mondó irodalmi alkotások/élmények mellé. A velencei bába című könyveben olyan fontos értékek jelennek meg, mint szeretet, szerelem, küzdelem, kitartás, hit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...