2012. április 2.

Francine Rivers: A herceg - Jónátán

Ki ne ismerné Sámuel történetét, aki hiába próbálta meggyőzni Izráel népét, hogy csak Istenre van szükségük, más királyra nincsen? S ezért, hogy ez nem sikerült s a nép tovább követelőzött, Saul lett a király.
Ki ne ismerné Dávid és Góliát történetét, amiben a pásztor gyermek Dávid egy parittyával öli meg a filiszteusok vezetőjét, Góliátot, s ezzel nagy dicsőségre tesz szert?

Ki ismeri Saul történetét, aki jobban félt a filiszteusoktól, mint az Úrtól? Aki először megijedt a rá váró feladattól, majd a "királyokat" megillető dolgokat várta el? Aki úgy érezte, hogy rá nem vonatkoznak bizonyos feladatok, s ezeket fia Jónátán végezte el helyette. Ő másolta le a parancsolatokat, s élt ezek szerint. Ő hallgatta meg Isten szavát, s ez segítségével dicsőséget szerzett. Ő hallgatta meg Isten szavát, s ő közvetítette folyamatosan Isten szavát az édesapja számára is. Ő fogadta testvérévé Dávidot, s ő lett aztán Dávid sógora.
Dávid volt, akit Saul kihasznált, akitől "tartott",  akire Saul a király féltékeny lett, mert a nép Dávid győzelmei miatt jobban kedvelte a fiút, akit aztán kihasznált és elűzött. 
Dávid és Jónátán csodálatos barátságot kötött, s bár Dávidnak folyamatosan menekülnie kellett, a filiszteusok pedig folyamatosan támadtak, Isten Dávid mellé állt, hisz ő lett aztán az új király (Saul és fia Jónátán halála után, amit a filiszteusoktól szenvedtek el).

A történet izgalmakkal, eseményekkel, fordulatokkal teli. Ezt a bibliai történetet dolgozza fel érdekesen,  elgondolkodtatóan. Jónátán és édesapja Saul jellemét egymással szemben ábrázolva nagyon jól tükröződik a két férfi közötti különbség, az apa-fiú viszony, azaz érződik az apa általi elvárások, ill. a fiúban rejlő mély tisztelet az apa (=király) iránt, akiért bármit megtesz, majdnem. Fantasztikus képet kapunk Jónátán érzelmeiről, személyiségéről, az önzetlen barát képéről, az életében megtalált és elfoglalt helyről: hogy neki ez jó volt; hogy neki ez feltétel nélküli volt; hogy ő megértette, ez a sorsa, ezt kell tennie; hogy, ha kesergett is, továbblépett, mert tudta, hogy oka van.
Jónátán jó ember volt, Jónátán és Dávid barátsága követendő minta, példa. El is gondolkoztam, hogy nekem van-e ilyen barátom...

Köszönöm a Harmat Kiadónak!


4 megjegyzés:

 1. Szia! :)
  Ha jól nyomoztam, akkor ez a kötet a sorozat 3. része. Az lenne a kérdésem, hogy a korábbiakat olvastad-e, s ha nem, akkor ezek szerint anélkül is élvezhető? Nekem a Káleb van meg, ami elvileg a 2. rész, de még nem mertem elolvasni, várok, hátha benn lesz valamikor az első kötet... de akkor, ha jól veszem ki szavaidból, önmagukban is helytállnak a sorozat egyes kötetei...?

  VálaszTörlés
 2. Szia, Szerintem különállóak. Ez Jonátán története. Az ő története viszont független Kálebtől. Vagy nem?..

  VálaszTörlés
 3. Sziasztok!

  Abszolút független történetek:))

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...