2012. február 25.

Nemes Ödön: Párbeszélgetés


Sokáig várattam az értékelést megírását, mert nem is igazán tudtam, hogyan fogjak hozzá a tanulmányozáshoz vagy éppen a véleményezéshez. Ez a két-egyforma-kötetes csomag segít tisztába jönni önmagunkkal, a párunkkal, a kapcsolatunkkal, az abban felmerülő kérdésekkel kapcsolatban, ill. a házasság előtt állóknak is segítséget nyújt.

(Egyetlen bajom nem a könyvvel van, hanem azzal, hogy sokkal kevesebb ember elmélkedik el a házasságkötés előtt, mint kellene, ill. sokkal több kapcsolat megy tönkre, sokkal hamarabb adják fel, mint kellene.)

A Párbeszélgetés "nem kioktat, nem manipulál. Nyitott szívű emberekhez szól. Kérdez, gondolkoztat, válaszra vár. Segíteni akar, hogy két ember még mélyebben egymásra találhasson a szerelemben, hogy házasságuk szilárd alapokra épülhessen."

A könyv 19 témát dolgoztat fel a két féllel, aminek javasolt ideje 5 hónap, heti egy téma. A cél, hogy jobban megismerjék egymás gondolatait, véleményét. (A feldolgozás írásban, a kérdésekre való válaszadással történik, majd a másik féllel történő beszélgetéssel, a téma megbeszélésével folytatódik.) A 19 fejezet tartalmazza azokat a fontos témákat, mint a boldogság, a szeretet szabad megtapasztalása, hogy hogyan éljük meg ezt; a fejlődésre is kitér (azaz, mennyire fogadjuk el a párunk korlátait, gyengeségeit); a meghittség, a kölcsönös szeretet, a nehézségekkel szembeni viszonyulás fogalmaira is mélyrehatóan kitér; az egész kapcsolati témát érinti több oldalról (a szeretetkapcsolatokban rejlő erőkre vagy éppen a kapcsolatokban rejlő akadályokra is gondolva); a bűn, a veszekedések, a megbocsátás, a közös döntéseken keresztül még a párok közötti -sokaknál tabutémaként kezelendő- legbensőségesebb kommunikációt, a szexualitást is középpontba helyezi egy fejezetben.
Az egymás iránti bizalom kérdésén túl az Isten iránti bizalom és az imádkozást is fontos útmutatóként dolgozhatjuk fel.

Visszatérve az első gondolataimhoz: végül, miután végiglapoztam, részletesen beleolvastam az egyes fejezetekbe, arra jutottam, hogy most így röviden értékelem ezt a kötetet, (mert a saját kapcsolatomat nem itt szeretném elemezni) és azt mondom, hogy mindegy milyen kapcsolatban élsz, mindegy, hogy hány éve vagy benne, olvasgasd, forgasd, és legyél olyan szerencsés, hogy más megközelítésből jellemzed önmagadat, és ha életed meglévő párja, vagy jövőbeli életed párja is segít benne, akkor duplán nyerhettek a könyvből. Alap a megismeréshez, a közelebb kerüléshez, alap egy jó beszélgetéshez, amire sajnos egyre több embernek egyre kevesebb ideje van!

Mindenkinek ajánlom!

A könyvet köszönöm a Harmat Kiadónak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...