2012. január 2.

Dr.Henry Cloud & Dr.John Townsend: Játszmák nélkül (Hogyan kezdjünk hozzá a nehéz beszélgetésekhez?)

Mennyit beszélgetnek az emberek egymással? Házaspárok, jó barátok, egymásnak sokat jelentő kollégák.... mindenhol előfordulhat egy olyan helyzet, ami rossz irányba terelheti a kapcsolatot. Olykor fontosnak tartjuk az őszinte megbeszélést, de ugye minden kezdet nehéz, és olykor félünk megtenni az első lépést. Várunk, hogy a másik megtegye, hogy a másik kezdeményezzen. De mi van akkor, ha nem érezzük jól magunkat, így kényelmünk érdekében nekünk kell konfrontálódni, odafordulni, szembenézni? Ez felvet egy másik kérdést: hogy lehet úgy beszélgetni, beszélgetést kezdeményezni, hogy a másik ne sértődjön meg? Hiszen alkatilag, személyiségjegyekben mindenki másmilyen. Nem mondhatjuk ki egyértelműen, hogy a megszoktuk a másik -velünk szemben nyújtott- viselkedését, hogy ő ilyen, hogy mi ilyenek vagyunk. Mindig ott van a változás lehetősége. Talán éppen jó, hogy most új év kezdetén, a nagy fogadalmak tételekor vettem kezembe ezt a könyvet. Hogy lássam az én életem, a nem megfelelő kapcsolataimban is  lépni tudjak.

Olykor nem is a rossz árnyéka lebeg egy barátság, házasság, kapcsolat felett, hanem teljesen más okból maradunk távol. Talán nem is történt semmi, mégis ez a helyzet. A távolság. Ha belegondol az ember, hány "akármilyen" kapcsolatától került már távol? Vagy az eltávolodás miatt, vagy mert nem akarták a másikat a beszélgetésükkel megbántani, vagy...
Mennyi ilyen beszélgetést nem kezdeményezünk, hogy szeretve maradjunk, hogy ne bántsuk meg a másikat, hogy ne haragudjanak ránk, hogy ne tűnjünk fel rossz fényben?

Visszakanyarodva, a Játszmák nélkül című könyv segít eligazodni a kapcsolatokban, utat mutat az eredményes konfrontációhoz szükséges fogalmakban (problémák, megfelelő egyensúly, megfelelő téma, a személyes én s te megkülönböztetése ...), majd segítve a megértést, lépésről-lépésre levezeti azt (helyzeteken keresztül), hogyan tudatosítsuk a problémát, hogyan reagáljunk, milyen reakciókat lehet kiváltani, hogyan viselkedjünk....
A könyv kitér a gyerekek s a szülők felé irányuló konfrontációra is, hiszen ez mindig egy kényes téma, hogy a gyermekeink növekedésével hogyan változtassunk beszélgetéseinket, kapcsolatunkon, hogyan tudjuk szép lassan elengedni a kezüket egyre több oldalon és tekintetben. 
Az utolsó fejezet pedig összefoglalóan és segítségképpen kérdéseket tartalmaz csoportos beszélgetéshez.

Ízlelgetni, tanulmányozni mindenkinek ajánlom, hogy ha  sor kerül rá, akkor a "nagy beszélgetéseinket "mindenképpen sikeresnek könyvelhessük el.

A könyvet köszönöm a Harmat Kiadónak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...