2011. június 7.

Chitra Banerjee Divakaruni: Szívtestvérem


...........
.............
...................
(Itt az állt, hogy milyen jó, hogy a magam élvezetéért írom le a gondolataimat, és, hogy minimális "ingyen" példányról van itt szó. :)- egyrészt mert feszélyezne a sok "kötelező", másrészt, mert egyszerűen rettenetes a memóriám, harmadrészt gyűjtöm az ötleteket a gyerekeimnek, és a "nem moly"-barátaimnak.)

Shuda és Anju két Indiában élő lány. Rokonok vagy sem, ez maradjon titok, mindenesetre unokatestvéreknek tartják magukat, egy olyan családban, ahol a családfenntartók nők. Shuda és Anju édesapja egyszerre halt meg egy expedíció során, feleségeik az egyik sógornőjével együtt él Kalkuttában és nevelik a lányokat.
Mostanában játszódik a regény, egy, hagyományokhoz ragaszkodó családnál. Fontosak a hiedelmek, a babonák, a hozomány, keresik a férjeket, de megtapasztalható, hogy ezek a lányok is képesek más iránt szerelembe esni.
A lányok intenzív kapcsolatának megismerésekor az írónő bemutatja az olvasónak a lányok jellemét, a szoros érzelmi barátságukat, a családot, a szokásokat, a bánatot, s végül az életük alakulását, amiből az is kiderül, hogyan távolodnak el egymástól, majd kerülnek ismét egymás közelébe.
Sudha egy bájos szépség, aki lemond minden jóról egy múltban történt esemény miatt. Nem küzd, megalkuszik, lemond..... mindig megalkuszik?.. mindig lemond?
Anju egy vagány, egy reformer, aki küzd, aki ki akar törni, akinek sikerül.... vagy nem.
Ketten kétfelé kerülnek a számukra kiválasztott férjükön keresztül, de kapcsolatuk nem szakad meg.
A múltbeli titok gyűrűzik, Sudhán keresztül folyamatosan lebeg a szemünk előtt, kiszakítanám Sudha fejéből a rosszakat, megráznám, hogy ő egy tündér..., de látom, hogy ezzel neki kell megküzdeni.
Nem ismerem Indiát, azt sem tudom igazán, hogy milyen az élet ott? Nézegettem képeket Kalkuttáról, olvastam a hagyományaikról, próbáltam elképzelni, milyen lehet ott nekik?
A titok lapul, rajtam nem fogott ki, egyszer csak bevillant, és nem szabadultam tőle. Pedig nem is volt titokként feltüntetve.
Izgalommentes, kellemes regény, gondolkodást nem igénylő, de -szerintem- érdekes történet. Egy olyan történet, amely egy egy patakocska, mely lassan csordogál, de viharok idején a vízhozama is megnő és sebesen szalad tova. Zavaros a víz, mert az alján sok mindenség van benne. Rossznak tűnő jók? vagy Jónak tűnő rosszak…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...