2011. április 25.

Gary Chapman - Ross Campbell: Gyerekekre hangolva


Miért ezt? Éppen most?
Egy beszélgetés, kávézás közben, miközben magamat boncolgattam hangos gondolkodással, a velem szemben ülő válaszolt, ha kérdeztem, egyébként fantasztikusan hallgatott, szóval eszembe jutott az öt szeretetnyelv, amit ezen beszélgetés alatt nem tudtunk maradéktalanul felsorolni.
(Itt idézem a könyvből:

"Az érdeklődés az egyik legnagyobb ajándék, amit egymásnak adhatunk."
(Köszönöm!)

A könyvet régen olvastam már, amikor a Lány 4 éves, a Fiú pedig 2 éves volt, akkor imádtam, megismertem belőle magamat és családomat, és tudom, hogy jellememet formálta, mert képes voltam hasznosítani is néhány megfogalmazott és papírra vetett dolgot.

Lényeg a lényeg, hogy hazajöttem, még beszélgettem az itthoniakkal, megpusziltam az Alvó kicsiket, majd leemeltem a polcról.

..és milyen jól tettem! Választ kaptam aktuális kérdéseimre, megoldást rejlő lehetőségeket tudtam megfogalmazni. Ki tudtam tűzni e feladatok megoldását.

Hiába saját blog, nem hiszem, hogy célszerű, érdemes vagy ideillő dolog lenne felsorolni ilyen típusú a Kislányom, vagy éppen a Kisfiam? Mik rejlenek bennem vagy éppen a Kedvesben... így ezt kihagyom.

Teljes szívemből ajánlom ezt a könyvet minden kisgyermekes szülőnek, aki szeretné jobban megismerni gyermekét, és ezáltal a közöttük lehető legjobb kapcsolat kialakítására törekszik majd.
Bár néhol szájbarágós a könyv, és ismétli önmagát, de csak azért, hogy belénk épüljön.
A lényeg, hogy legyünk érzékenyek gyermekeink jelzéseire, ismerjük meg elsődleges szeretet-nyelvüket. Miközben olvassuk a könyvben rejlő okosságokat, úgy alakulhat ki véleményünk saját magunkról, és saját magunkat is kategorizálhatjuk.
Így történt meg nálam, hogy megtudtam én is, hogy az elmúlt 6 év (amióta a könyvet először elolvastam) alatt milyen változásokon mentem keresztül.

Az öt szeretet nyelv:
1. Minőségi idő
2. Ajándékozás
3. Testi érintés
4. Elismerő szavak
5. Szívességek


Folyt. köv. az Egymásra hangolva újraolvasásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...