2011. február 17.

Palotai Boris: A férfi


Szubjektivitás és "nem igazán a témáról beszéléses-értékelés" felsőfokon- tőlem!

Az úgy volt, hogy gyerekkoromban (azaz még most is) gyakran olvasgattam a szüleim könyvespolcán lévő könyvcímeket, aztán így a könyvek is a kezembe kerültek. Nem így voltam Palotai Borissal. Palotai Boris: Zöld dió..... Kit érdekel egy Boris nevű egyén, főleg ha a dióról ír? - gyakran tettem fel a kérdést magamnak. Néhány tíz év elteltével, viszont Palotai Boris megismerésére (vagy felfedezésére) vágytam (nem így voltam a Zöld dióval), így egy vékonyka mű olvasásába kezdtem.

Ennyi előtörténet után bevallom őszintén a férfiről nem tudok sok mindent írni. (A szerkesztésével voltak bajaim, nem mindig tudtam, hogy mikor van jelenidő, mikor van képzelgés vagy más dolog...)
A női főszereplő, aki túlélte a háborút, sőt hazatért onnan, keresi a régen otthagyott (vagy elvesztett?) önmagát. Családját elveszítette, ez gyorsan kiderül az olvasás során, de ő csak keresi a helyét Etelka néninél, a rokonnál. Jár-kel, tesz-vesz, élni és túlélni próbál, miközben megismerkedik A Férfival, kapcsolatuk alakul, bimbózik, mint tavasszal a virágok és rügyek, de sem mi, sem pedig a nő nem tudja, hogy vajon ki fog-e nyílni valaha?

Olvasok, idegeskedem, olvasok, leteszem, olvasok, idegeskedem, olvasom, leteszem... így olvastam sokáig a mindössze kb. 160 oldalt...

A végeredmény érzései:
Lassú, háború-utáni-szomorúság, idegesítő-de letenni nehéz, utálom a nőt, megértem a nőt, de mégsem érthetem a nőt, aztán megkönnyebbülés, fokozódó idegesség, végül ott az ász, megnyugszik a nő, vele együtt én is.

Örülök, hogy elolvastam.

4 megjegyzés:

 1. Remélem nem veszed zokon, de valami vár téged a blogomon. További hasonlóan színvonalas bejegyzést kívánok.

  VálaszTörlés
 2. :-))) ez az érzés ismerős!

  Ó látom olvasod az Árulást, nagyon várom a bejegyzést róla.

  VálaszTörlés
 3. ezek az érzések már csak ilyenek... :)
  Az Árulás-t lassacskán folytatom majd!

  VálaszTörlés
 4. Régi emlék, kotorászok a könyveim között, elolvasnám újra, meg kell találnom!

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...