2010. július 15.

Pearl S. Buck: Az édes anyaföld


Hogy találtam a könyvre? A Tericum kiadó honlapja "Hamarosan" kategóriába sorolta ezt a könyvet. Kíváncsi lettem, vajon milyen műről van szó, és hamar kiderült, hogy már megélt néhány kiadást. Én pedig találtam is egyet a közelemben....
Innen már csak a hirtelen jött érdeklődésem járult hozzá az elolvasáshoz.

Elkezdtem olva
sni, a lapok fogytak, fogytak, és soha nem is gondoltam volna, hogy ennyire fog érdekelni egy Kínában játszódó történet.
Időpont a XX. század 20-30-as évei, már amennyire ez az utószóból kiderült.

Főhősük Wang Lung egy szegény földbirtokos, aki édesapjával élt házukban. Mivel a nők számítanak "rabszolgának", az anyák, feleségek
látják el a háztartást, szolgálják ki a férfiakat, illetve dolgoznak a földeken is. Wang Lung édesanyja nem élt már, így a szokások és a hierarchia szerint mindent egyedül Wang Lung csinált. Főzött, dolgozott, ellátta édesapját.

A történet elején egy úri házból való rabszolgát vesz feleségül a férfi, így a szerepek átrendeződnek. A feleség O-lan, egy el nem kötött nagylábú nő, aki csendes természetével tökéletes tá
rsa lesz férjének. Az események peregnek, szegénységből kilábalnak, megismerjük életüket, születendő gyermeküket; látjuk emberfeletti munkájukat földművesként, ill. gazdag úri családként. Támogatjuk az egyiket, elítéljük másikukat, egyetértünk vagy éppen dühöngünk. Egy biztos: én aki érzelmes ember vagyok, a könyveken nem szoktam könnyezni. Ezt a művet nem egyszer megkönnyeztem, nem egyszer le kellett tennem a kezemből a könyvet, nem egyszer újra olvastam azokat a mondatokat, mintha nem jól láttam volna.
Bár nem mindig értettem egyet Wang Lung-gal, de ez nem is történhetett volna meg, hiszen ő férfi én pedig nem. Okosnak tartottam, csodáltam őt. Első feleségéért, O-lanért pedig egyenesen rajongtam. Felnéztem rá, sajnáltam őt. Véleményem szerint fantasztikus irodalmi alkotás!

A könyvért az írónő 1938 -ban irodalmi Nobel-díjat kapott. Az Utószó szerint a díj indoklása: "azért az értékes hozzájárulásért, amely a kínai paraszti élet ábrázolásával gazdagította az epikát, valamint mesteri életrajzaiért."

Megérde
melte.
5*

2 megjegyzés:

  1. Megkaptam anyósomtól egyszer, és nem olvastam (még) el, lehet be kellene pótolnom... Várólistára veszem.

    VálaszTörlés
  2. Ajánlom mindenképpen! Egyébként ő olvasta?

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...