2010. június 24.

Lackfi János: Ugrálóház


Lackfi János Ugrálóház címmel megjelent, Kicsiknek szóló versgyűjteménye nekem nagyon modern. Ha nem modern, akkor nem tudok rá szót kitalálni.
A versek zömével nem barátkoztam meg. Többszöri elolvasás után is nehezen találtam a versekben szépséget, mókát, vagy vidámságot.

A könyvben található írások 5 területet ölelnek fel:
- Jótanácsok
- Ovis farsang
- Ugrálóház
- Állatsimogató
- Kintségek

Bevallom őszintén volt olyan terület, amiben nem tetszett csak egy vers, viszont az Első területben található versek tetszettek a legjobban.

Kritikus vagyok a versekkel szemben. Szeretem a gyerekeknek szóló műveket. Óvónőként és szülőként folyamatosan figyelem, kutatom az új, gyerekeknek szóló köteteket.
Számomra szükséges, hogy a gyerekeket érdekes, könnyen megtanulható, dallamos, ritmusos alkotásokkal ismertessem meg. Nem mindig tartom fontosnak a rímeket, de itt valahogy a rímes mondatok a rímtelenekkel kuszálódtak össze több alkalommal, érdekes írást létrehozva.

Elgondolkodtam Lackfi János szóhasználatán is. Sokszor az jutott eszembe egy-egy kifejezés olvasásakor, hogy a gyerekek nem is értik a szavakat, mondatokat. Ha ennek a célja a gyerekek szókincsbővítése és beszédmegértésének fejlesztése, akkor lehet, hogy bennem van a hiba, de ezt nem értékelem. Nem ebben van a versek fontossága.
Úgy gondolom a gyerekek nem értenek olyan kifejezéseket, mint pl.zabigyerek, kulcsos gyerek.

Pozitívumként megemlítem a könyv szépségét. A színek, a rajzok mindenképpen hatalmas dicséretet érdemelnek, szívemet melengetik, feldobják a képek. Tényleg hordozzák a vidámságot, amit hiányolok az írásokban.

Egy nekem tetsző vers (pl.):
Csípős vers
Hej, ez a szúnyog
igazán undok,
hej, ez a szunyi
igazán sunyi!

Csípi az arcom,
van vele harcom,
fülembe sipog,
mindjárt visítok!

((( Szigorúan zárójelben egy nem tetsző első két sora:
Sötét barlang az orrlukam
Ott lakik a nagy zöld kígyó,...)))


3.

A könyvért köszönet az Egmont Kiadónak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...