2010. június 6.

Háy János: Házasságon innen és túl


Sokszor elgondolkodtam Háy János honnan ismeri ennyire a nőket?
Sokszor elgondolkodtam Háy János vajon hiteles képet ad-e a férfiakról?
Sokszor elgondolkodtam, honnan ismeri ennyire a férfiak-nők közötti kapcsolatokat, az embereket, a "régivágásúak"- és az idősek gondolkodását, a fiatalokat?

Sokszor haragudtam Háy Jánosra, hogy ilyeneket ír le, amikről nem tudom elképzelni, hogy megtörténhet... (naiv vagyok)
Örültem Háy Jánosnak, mert nagyon az én gondolkodásomnak, mondatfűzéseimnek megfelelő mondatokat alkotott.
Sokszor örültem az adott novellának és Háy Jánosnak, mert nagy (általam ki nem mondott) igazságokat fogalmazott meg.
Nem örültem az adott novellának, mert nyomozóvá válhattam volna az I.rész hatására, és én nem akarok nyomozni.
Örültem az I.rész novelláinak, mert rájöttem, hogy a Kedves még mindig ugyanazzal a márkájú tusfürdővel mosakszik.
Nem örültem a II.rész novelláinak, mert voltak benne olyan gyermekkel összefüggésben lévő problémák, amikbe nem szeretnék belecsöppenni; voltak benne olyan problémák, amik miatt a gyerekeket sajnáltam a szüleik miatt.
Örültem a III. rész novelláinak, mert kedvem támadt felfedezni Budapest hídjait, hátha megpillantom a Kedvenc Nénimet, vagy a Biciklis Lányt.
Hihetetlen élményeim lettek a IV. rész írásaitól, érzéseimet az "Ilyen nincs és mégis van...." (?!) klasszikus mondatba sűrítettem bele.

Örültem Háy János könyvének mert egyfajta társadalomkritikát tárt szemem elé. Csak körbenézett, belesett a hálószobákba, az autókba, megleste a titkos szerelmi légyottokat, leült velünk egy asztalhoz egy kisfröccsre, sétált velünk a hidakon, elítélt bennünket életünkért, elkísért némelyeket egy hosszú útra, stb. . Mindezt természetesen, közvetlenül, azt hihettem róla, hogy a haverom a bisztróból, vagy egy "Juli néni", aki letyepetyél, szóval vele voltam, aztán elköszöntem tőle, majd tovább pletykálhattam mi is történt Kovács Lacival, akit én nem is ismerek, csak a valakimnek a valakije, de "Kéééépzeld......! felkiáltással továbbadtam a hírt, (lehet, hogy kicsit elferdítve már) hogy mindenki hallhassa, okulhasson a vele történtekből.
Hatalmasat sétáltam egy nénivel a Petőfi hídon, mesélt nekem, fogtam a kezét, a visszaúton majdnem én vittem.
Drukkoltam a fiataloknak, hogy sikerüljön nekik, hogy ne szúrják el!
Együtt éreztem a matek 3-as miatt rettegő kisfiúval, aztán sírtam.

(majdnem) minden novelláját élveztem ennek a kötetnek. Nem csalódtam, szívesen ajánlom. Az már csak kuriózum, hogy az emberi kapcsolatokat hányféle oldalról boncolgatja a maga módján- az én olvasatomban, értelmezésemben, legyen az a férfi-női kapcsolatról; legyen szó a szülő-gyermek kapcsolatról; vagy akár az emberi kapcsolatokról, ill. az élet-halál kapcsolatáról.

5 (de semmiképpen nem csillagos)


U.i 1.: Elárulom, hogy soha, semmit nem olvastam Háy Jánostól. A molyon felfigyeltem a könyvre, de soha nem gondoltam volna, hogy lesz saját példányom. Lett. A könyvhéten 1 db könyv vásárlására volt lehetőségem, és olyannyira nem tudtam dönteni, hogy egy hirtelen mozdulattal, egy előre be nem tervezett könyvet (ezt!) vettem el a pultról, és azonnal ki is fizettem. Egyáltalán nem bántam meg.

U.i. 2: Mindenképpen kíváncsi lettem az könyvből készült darabra!

4 megjegyzés:

 1. Szép értékelés. Nekem nem tetszett ennyire ez a könyv. Szerintem az emberek nem ennyire kiszámíthatóak, sokszor össze-vissza megy az életük, nem ilyen logikusan. De ez csak szubjektív megjegyzés. Jó volt olvasni, itt járni. :)

  VálaszTörlés
 2. Köszönöm szépen! Olvastam az értékelésed, és kíváncsi voltam, kutattam, hogy miért látod így? Valószínűleg igazad van, de én úgy értelmeztem a novellákat, mint a történetek "lecsupaszított változatát". Szeretem a hosszú, metaforikus, ábrázoló sorokat, de itt nem volt szükségem rá.
  Inkább: 'volt Ő meg Ő, ez + ez történt. slussz-passz.'
  Örülök, hogy benéztél! :-)

  VálaszTörlés
 3. Andi, egyre jobban tetszik a stílusod, ahogy egy könyvről írsz, pl ez a Hay János is...azt hiszem ha túl leszek az aktuális kötelezőimön amiket magamnak feladtam leckeként én is megpróbálkozom Hay írásaival.

  VálaszTörlés
 4. Miestas: Nagyon köszönöm a dicséretet! (Az mindig jól esik :-) )
  Amikor egy könyv/írás tetszik, akkor a gondolataimat és érzéseimet próbálom meg közvetíteni. Ha az másoknak is tetszik, az jó érzés. Ha nem tetszik, az is egy kritika. Olyan is előfordul, hogy nem tudom leírni azt, amit szeretnék!
  Szerintem olvasd el ezt a kötetet, aztán meglátod, megtapasztalod saját magad, így egy szeletet belőlem is megismersz! :-)

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...