2010. március 21.

Nyári kalandok - őszi borongós hangulatban


Színházban voltam tegnap.Vígjáték 3 felvonásban. Kedves ismerősöm a végén azt mondta: Kínjáték volt 3 felvonásban.
Goldoni 3 felvonásos vígjátéka eredetileg drámatrilógia volt. Én is így éreztem. Dráma a javából. Dráma volt a lelkemben, hogy szenvednem kell rajta, hogy reménykedem a következő felvonás jobb lesz. Vártam, vártam.............., de hiába vártam.

A Nyári kalandok egy utazás története semmitmondó (szappanoperákhoz hasonló) hangulatban. Gazdagok, szegényebbek, cserfesek, irigyek, érdekből kapcsolatot létesítők ill. őszinte szerelemből házasodók felvonultatása látható a színpadon, akik szórakoznak egymással, becsapják egymást.
Az első felvonás az előkészületek izgalmáról, a második a tengerparti nyaralásról, a harmadik pedig a visszatérésről, a szereplők szomorúságáról szól.
Nem találtam értékeket a darabban, nem tudtam egy szereplő mellé sem állni, nem tetszett egy karakter sem.
A nők, és néhány férfi szenvedtek a szerelem, a szerelem hiánya vagy éppen a nem megfelelő emberbe való beleszerelmesedés miatt. Szerelmük nem a gyönyöröket tárta elénk, hanem a kínt, az egyet nem értést, ami csak azt hozta meg a darab végére, hogy majdnem mindenki beleegyezett egy eleve boldogtalanságra ítélt házasságba.

Maga a darab nem tetszett, de a szereplők szépen alakították a rájuk bízott feladatot. Megmutatták nyávogásukat, hős szerelmes oldalukat, fondorlatukat, "hogyan kell egy lánynak az apját kihasználni" oldalukat. Fodor Annamária (egy Kedvencem) hozta a jó formáját, ill. most fedeztem fel egy végzős főiskolást, Földes Eszter, aki belopta magát a szívembe. Kíváncsivá tett. Előadásait biztosan keresni fogom. Friss kitüntetett Pálfi Kata pici szerepét érdekesen, figyelemfelhívóan alakította, ide sorolnám Gáspár Sándor röpke szereplését, ami tényleg megnevettetett.

A lányok jelmezeinek harsány visszafogottsága tetszett, a díszlet praktikusan volt megalkotva, mégsem lopta be magát a szívembe hatalmas méretével.

A színdarab semmi értéket nem közvetített számomra, megváltás volt a vége. Üres maradtam vagy inkább üres lettem tőle. Tele reménnyel indultam, végül "mi volt ez?" kérdéssel jöttem ki a színházból. Kevés volt a második felvonás enyhe derűje.

Könnyed melegre vágytam, egy felmelegedésre, egy tengerparti nyaralásra, de erre még várnom kell.
Szerencsére itt van a tavasz, a lassú felmelegedés, a szabad levegőn való tartózkodás ideje. Sőt! A napos órák száma is egyre emelkedik!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...